Weź jajka i dwa dodatki. Po takim śniadaniu z patelni nie chce się jeść, aż do obiadu

Dodano:
Potrawa z jaj Źródło: Shutterstock / Alena Lom
W moim domu na śniadanie wszyscy w kółko mogliby jeść jajka. Dlatego też wymyśliłam nowe danie z ich użyciem. Wszyscy zajadali je ze smakiem i długo nie mieli ochoty na obiad. Rzeczywiście było pyszne i sycące.

Co przygotować na śniadanie? Jakby zadać to pytanie mojej rodzinie, to odpowiedziałaby „jajecznicę”, „pastę jajeczną” albo „jajka na miękko”. Postanowiłam więc nieco urozmaicić życie moim jajkożercom i przyrządziłam im na patelni smaczne i sycące danie. Zjedli raz-dwa i spokojnie czekali na obiad. Wy też możecie przetestować ten przepis.

Z jakimi warzywami warto zestawić jajka?

Przygotowując to pożywne danie z patelni, postanowiłam, że muszę do niego dodać warzywa. Tak by było smacznie, zdrowo i kolorowo. Postawiłam na paprykę, ale to niejedyna opcja warta rozważenia. Do jajek równie dobrze będą pasować m.in.: pomidory, cebula, por, cukinia, szpinak. Te delikatniejsze wystarczy krótko podsmażyć, zaś twardsze, jak por czy cebula warto trochę poddusić na tłuszczu.

Jak zrobić pożywne śniadanie z patelni?

Pożywnym śniadaniem z patelni jest też jajecznica, jednak moja potrawa trochę się od niej różni. I formą jajek i dodatkami, a przede wszystkim smakiem. Zaczynam jej przyrządzanie od pokrojenia i podsmażenia papryki. Duszę ją kilka minut na niedużym ogniu, by nie była surowa. Gdy zmięknie, nabiera słodkawego smaku i lepiej pasuje do jajek. Potem wybijam na nią jajka, posypuję startym serem i podgrzewam pod przykryciem. Smażenie kończę w momencie, gdy białka zrobią się białe, a żółtka pokryją się lekko ściętą warstwą.

Przepis: Jajka z papryką i serem

Pożywne śniadanie z patelni

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 4 jajka
  • 50 g startego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie paprykiPaprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski lub kostkę. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę, wrzuć paprykę i smaż ok. 5 minut, aż zmięknie.
  2. Dodawanie jaj i seraNa paprykę wybij ostrożnie jajka. Całość posyp startym serem. Patelnię przykryj i smaż potrawę na średnim ogniu, aż ser się stopi, a jajka zetną się do ulubionego stopnia. Danie oprósz solą i pieprzem i ewentualnie posyp posiekaną zieleniną.

Jak podać pożywne śniadanie z patelni?

Pożywne śniadanie z patelni warto posypać posiekaną zieleniną, np. szczypiorkiem, natką pietruszki. Do dania tak naprawdę wystarczy podać pieczywo. Najlepiej postawić na kromkę pełnoziarnistego czy razowego chleba albo bułkę z ziarnami. To będzie najzdrowszy wybór. Możecie też podać świeże warzywa, np. pomidorki koktajlowe, rzodkiewki albo kiełki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...