Ta cukinia jest tak prosta i tak smaczna, że aż trudno uwierzyć. W roli głównej dwa składniki

Dodano:
Cukinia z fetą Źródło: Shutterstock / Sharidan
I znów wracam do cukinii, bo nie mogę się jej oprzeć. Oto propozycja idealna na grilla, choć taką przekąskę możecie też przygotować w piekarniku. Potrzebujecie w zasadzie dwóch składników, a efekt jest przepyszny.

Przekąski z cukinii to temat bardzo szeroki, bo można je przygotować na wiele sposobów. Zazwyczaj też bardzo szybko, choć może nie tak szybko, jak tę cukinię na grilla. Uwielbiam takie proste dania, które nie tylko apetycznie wyglądają, ale też doskonale smakują. Oto pomysł idealny na weekend i nie tylko.

Jaki ser pasuje do cukinii?

Delikatna w smaku cukinia lubi wyraziste dodatki. Podobnie jest z serami – te o zdecydowanym smaku są najlepszym dopełnieniem tego warzywa. Możecie więc wybierać między serami:

  • Fetą, której słony smak doskonale kontrastuje z delikatnością cukinii.
  • Parmezanem lub Grana Padano, które mają intensywny smak i doskonale sprawdzą się w charakterze posypki.
  • Serem kozim o charakterystycznym, lekko kwaskowym smaku, który podbija smak delikatnego warzywa.
  • Halloumi – dosyć słonym, mięsistym, idealnym dodatkiem do potraw z grilla.
  • Mozzarellą – najłagodniejszą ze wszystkich wymienionych, jednak doskonale nadającą się do zapiekania.

Jak zrobić grillowaną przekąskę z cukinii?

By dowiedzieć się, jak zrobić tę przekąskę z cukinii, wystarczy spojrzeć na zdjęcie. W sumie widać na nim wszystko i plastry cukinii i przyprawy, oliwę, a także pokruszony ser. To oczywiście ser feta, którego słoność dobrze przełamuje łagodność cukinii. Tak więc cukinię trzeba pokroić wzdłuż w cienkie plastry, można też oczywiście pokroić ją w krążki, jeśli ktoś woli. Potem trzeba ją posmarować mieszanką oliwy z oliwek i ziół, a na koniec posypać pokruszoną fetą. Teraz warzywo piecze się na ruszcie grilla, aż zmięknie, a ser się roztopi.

Przepis: Cukinia grillowana z fetą

Plastry cukinii posypane serem feta i pieczone na grillu idealne na przekąskę lub jako dodatek do mięs

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
145 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany
  • oregano lub tymianek
  • papryka mielona wędzona i ostra
  • 150-200 g sera feta

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępneCukinię umyj, pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Oliwę wymieszaj z przeciśniętym ząbkiem czosnku, oregano i papryką.
  2. Pieczenie warzywaPlastry cukinii ułóż na aluminiowych tackach. Skrop mieszanką przypraw. Piecz 2-3 minuty, a potem obróć na drugą stronę. Wierzch znów skrop oliwą z przyprawami, posyp pokruszoną fetą. Piecz 2-3 minuty, aż ser się lekko roztopi.

Jak podać grillowaną przekąskę z cukinii?

Tę prostą przekąskę z cukinii można podać z lekkim sosem, np. jogurtowym z ziołami lub czosnkiem albo z sosem tzatziki. Można też dodać ją do sałatki, np. z rukoli i pomidorków. Będzie też stanowiła doskonały dodatek do grillowanych mięs i ryb.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...