Zamiast wody do ciasta wlewam popularny napój. Naleśniki zachwycają smakiem

Dodano:
Smażenie naleśników Źródło: Shutterstock / MariaMaslova
Ciasto naleśnikowe to ciasto, do którego tradycyjnie dodaje się mleko i wodę. Ja zamieniłam wodę na coś zupełnie innego. Efekt? Genialne ciasto do słodkich farszów.

To naleśniki na piwie bezalkoholowym typu radler, czyli napoju o smaku cytrynowym lub limonkowym. Efekt jest zaskakująco pyszny: gotowe naleśniki są delikatnie słodkie i mają przyjemny, cytrusowy posmak. Jednocześnie ciasto jest puszyste i elastyczne.

Jak zrobić słodkie naleśniki na piwie?

Ciasto naleśnikowe z piwem nie jest niczym nowym: to popularny sposób na to, aby podkręcić smak naleśników. Najczęściej jednak dodaje się tradycyjne piwo do naleśników wytrawnych. Szkoły są różne: jedni dają je zamiast mleka, inni zastępują piwem wodę.

Ja postanowiłam wykorzystać ten patent do słodkich naleśników, dlatego sięgnęłam po bezalkoholowe piwo typu radler o smaku cytrynowym (ale świetnie pasuje też limonkowe czy grapefruitowe). Dodałam piwo do ciasta zamiast wody. Nie chciałam rezygnować z mleka, ponieważ ono sprawia, że naleśniki są delikatne, a ciasto po usmażeniu ma odpowiednią konsystencję.

Do ciasta zawsze dodaję odrobinę oleju. Jeśli masz dobrą patelnię, takie naleśniki można smażyć już bez dodatkowego tłuszczu (patelnia powinna być dobrze rozgrzana).

Przepis: Naleśniki na piwie

Pyszne naleśniki z cytrusową nutą.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
308 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml radlera
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto i odstaw ciasto na 20-30 minut.
  2. Smażenie naleśnikówNaleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. W razie potrzeby możesz lekko natłuścić patelnię.

Z czym jeść naleśniki na piwie?

Naleśniki na piwie z tego przepisu możesz podawać z dowolnym, słodkim farszem. Ja najbardziej lubię je w dwóch wersjach: albo z serem (dodaje do twarogu gęsty jogurt, miód i obowiązkowo odrobinę skórki otartej z cytryny) albo z jabłkami (przesmażam pokrojone jabłka na patelni z masłem, miodem i cynamonem).

Oczywiście to nie są jedyne opcje i zachęcam do tworzenia własnych, słodkim kompozycji. Takie naleśniki możesz te podawać z ulubionym dżemem czy konfiturą, albo z popularnym kremem czekoladowo-orzechowym. Słodkie naleśniki to danie bardzo uniwersalne: mogą być śniadaniem, obiadem, kolacją oraz deserem. Tu wszystko jest dozwolone.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...