To ciasto z owocami robię ekspresowo! Jest puszyste, aromatyczne, idealne na poprawę humoru
Mirabelki zajmują w moim sercu szczególne miejsce – ich smak pozwala mi przenieść się do beztroskich czasów dzieciństwa. Te małe, złociste owoce są często niedoceniane, a szkoda. Choć nie wyglądają okazale, to kryją w sobie niezwykłą słodycz i doskonale nadają się do różnych wypieków, a także na przetwory.
Jak przygotować ciasto z mirabelkami?
Ciasto z mirabelkami zawsze wychodzi lekkie, puszyste i obłędnie pyszne. Samo przygotowanie domowego wypieku to prawdziwa przyjemność – wystarczy 10 minut i można wstawiać formę do piekarnika! Sekretem wyjątkowego smaku ciasta z mirabelkami są proste składniki, które powinny mieć temperaturę pokojową. Ilość cukru można zmniejszyć – jeżeli mirabelki są bardzo słodkie, to wystarczy 1/2 szklanki cukru. Olej możesz zastąpić roztopionym masłem klarowanym. Ogromną zaletą poniższego przepisu jest brak konieczności ubijania żółtek i białek – wystarczy przygotować w dwóch miskach suche oraz mokre składniki i połączyć w jedną masę, mieszając łyżką, widelcem lub rózgą kuchenną.
Piekę ciasto z mirabelkami w dużej formie do tarty (średnica 28-30 cm), bo wówczas jest gotowe bardzo szybko – im grubsza warstwa ciasta, tym dłuższy czas pieczenia (to samo ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm piecze się średnio 45-50 minut).
Przepis: Ciasto z mirabelkami
Szybkie, puszyste ciasto z dodatkiem mirabelek
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 4 średnie jajka
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
Dodatkowo:
- 1 i 1/2 szklanki pozbawionych pestek śliwek mirabelek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaDo dużej miski przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wymieszaj. W drugiej misce umieść jajka, olej, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Lekko roztrzep mokre składniki, dodaj do suchych składników i mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
- Przygotowanie do pieczeniaPrzelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną (albo bułką tartą) formy. Wyrównaj wierzch łyżką i ułóż na nim mirabelki.
- PieczenieCiasto piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Ciasto powinno ładnie przyrumienić się z wierzchu.
Jak podawać ciasto z mirabelkami?
Ciasto z mirabelkami najlepiej smakuje świeżo upieczone, bo wówczas ma chrupiące wierzch i boki. Świetnie sprawdza się, jako deser po obiedzie oraz słodka przekąska do filiżanki kawy lub herbaty. Podaję je np. posypane cukrem pudrem z gałką lodów waniliowych, kleksem bitej śmietany, sosem ajerkoniakowym, sosem czekoladowym, wiórkami białej czekolady, prażonymi migdałami (migdałami można udekorować gotowe ciasto lub posypać wierzch przed pieczeniem).