Zbieram dziko rosnące owoce i przerabiam na przepyszny kompot. Zimą jest jak znalazł do obiadu

Dodano:
Kompot jeżynowo-jabłkowy Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Nie wiem, czy piliście już kiedyś ten aromatyczny kompot. Smakuje doskonale, wygląda apetycznie i jest w zasięgu ręki. Owoców nawet nie trzeba kupować, tylko wystarczy je zebrać, bo rosną dziko w wielu miejscach.

W sklepach jest zatrzęsienie różnych napojów, ale żaden z nich nie umywa się do domowych przetworów. A taki kompot z czerwonych porzeczek czy truskawek to wyśmienity napój do obiadu. W tym roku ceny owoców są dosyć wysokie, dlatego warto rozważyć własnoręczny zbiór dziko rosnących jeżyn. Rosną w wielu miejscach i są wyborne na kompot.

Gdzie zbierać jeżyny?

Jeżyny występują w wersji uprawnej, ale są też dziko rosnące. Te drugie można znaleźć w wielu miejscach, np.: przy leśnych ścieżkach i drogach, na skrajach lasów, na polanach, na obrzeżach wsi. Najsmaczniejsze, bo najbardziej aromatyczne są te zebrane na słonecznych stanowiskach.

Oczywiście należy unikać zbierania owoców przy ruchliwych drogach i przemysłowych terenach, bo mogą być zanieczyszczone. Po zerwaniu zawsze należy je dobrze umyć, 2-3 razy zmieniając wodę.

Jak zrobić aromatyczny kompot z jeżyn?

Robiąc kompot z jeżyn na zimę, do każdego słoika dorzucam też trochę jabłek. Dodają przetworom przyjemnej kwaskowości i charakterystycznego aromatu. A do jeżyn pasują wręcz znakomicie. Zwykle sięgam po typowe letnie jabłka, np. Papierówki, Antonówki. Są kwaśne i dosyć tanie, a tu sprawdzają się rewelacyjnie.

Przepis: Kompot jeżynowo-jabłkowy

Aromatyczny kompot z jeżyn i jabłek

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g jeżyn
  • 4-6 kwaśnych jabłek
  • ok. 1,5 l wody
  • 200-250 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owocówJeżyny opłucz i osącz. Jabłka umyj, obierz (choć nie jest to konieczne), każde przekrój na cztery części, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Napełnianie słoikówW garnku zagotuj wodę z cukrem, mieszając do rozpuszczenia. Do dwóch słoików o pojemności 900 ml lub 1 l wsyp połowę jeżyny i dodaj połowę jabłek. Zalej je gorącym syropem, zostawiając ok. 1,5–2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi.
  3. PasteryzacjaSłoiki szczelnie zakręć. Wstaw do wysokiego, wąskiego garnka. Wlej do niego tyle gorącej wody, by sięgała mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Od zagotowania się wody w garnku, gotuj całość ok. 20 minut na niedużym ogniu.

Inna wersja kompotu z jeżyn

Kompot z jeżyn można też przygotować zupełnie inaczej. Słoiki wystarczy napełnić umytymi i osuszonymi owocami mniej więcej 3 cm poniżej krawędzi słoika. Potem zasypać je cukrem (ile wejdzie) i wlać przegotowaną, przestudzoną wodę do mniej więcej 3/4 wysokości słoika. Potem całość należy zapasteryzować, lejąc do garnka wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury wody w słoikach.

Taki kompot jest intensywny w smaku i doskonale nadaje się do rozcieńczania. Gdy zimą chcę z niego skorzystać, zagotowuję ok. 2 l wody, wlewam półlitrowy słoik kompotu jeżynowego i dorzucam 2-3 kwaśne jabłka. Całość gotuję ok. 7 minut na średnim ogniu, dosładzam do smaku.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...