Mocno czekoladowe ciasto i aromatyczne owoce. To połączenie umila wakacje całej rodzinie
Jakie ciasta pieczecie najczęściej w wakacje? U mnie najbardziej idą wszystkie wypieki z owocami. Zazwyczaj są to proste i szybkie do przygotowania placki. Zaliczyć można do nich nawet to ciasto czekoladowe, które rzeczywiście robi się naprawdę ekspresowo. Wystarczy tylko roztopić czekoladę i zmiksować ją z kilkoma składnikami.
Jaka czekolada jest najlepsza do ciasta?
Moje ciasto z owocami jest prawdziwie czekoladowe, bo rzeczywiście dodaję do niego czekoladę. Najlepiej sprawdza się tu czekolada gorzka, o sporej zawartości kakao (minimum 60-70%). Daje ona wypiekowi intensywny smak, który doskonale równoważy słodycz owoców. Jeśli jednak ktoś woli czekoladę mleczną, musi liczyć się z tym, że ciasto wyjdzie słodsze i delikatniejsze w smaku. Dobrym rozwiązaniem jest też połączenie czekolady deserowej i mlecznej pół na pół.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z owocami?
Sporządzenie tego ciasta zaczynam od przygotowania owoców. Ciasto bazuje bowiem na ubitych jajkach, które nie lubią czekać, bo wtedy łatwo opadają. Dlatego najpierw myję brzoskwinie, a potem kroję je w kostkę. Na ciasto jajka ubijam z cukrem na puszystą masę i łączę z roztopioną czekoladą. Po wymieszaniu masy z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia i owocami, ciasto przelewam do formy i je piekę.
Przepis: Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami
Intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem kawałków brzoskwiń
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3-4 brzoskwinie
- polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
- Czynności wstępneBrzoskwinie umyj, wytrzyj, usuń z nich pestki, miąższ pokrój na kawałki. Czekoladę rozpuścić z masłem w gorącej kąpieli wodnej, odstawi do przestygnięcia.
- Przygotowanie ciastaJajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj do niej roztopioną czekoladę, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj. Dodaj pokrojone owoce, krótko wymieszaj.
- PieczenieMasę przelej do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posmaruj polewą czekoladową.
Wskazówka: Do ciasta oprócz brzoskwiń można też dodać inne owoce. Dobrze będą pasowały np. borówki amerykańskie.
Jak ozdobić ciasto czekoladowe z owocami?
Po przestudzeniu ciasto czekoladowe można posmarować polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem. Dobrze też będzie smakowało posmarowane serkiem mascarpone albo bitą śmietaną i posypane startą czekoladą. Można też posypać je posiekanymi orzechami lub spłatkowanymi migdałami.