Dwa orzeźwiające dodatki i mam deser na gorące dni. Uwielbiam jego smak i konsystencję
Zimne napoje i lody to jest to, po co zwykle sięgamy w ciepłe dni. Dziś chciałabym wam zaprezentować mrożony deser, który jest z pogranicza napoju i lodów. Dzięki dwóm orzeźwiającym dodatkom doskonale odświeża i pobudza, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Poznajcie sorbet limonkowy.
Jak się przygotowuje sorbety?
Sorbety to wyraziste w smaku, mrożone napoje. Jak się je robi? Otóż ich podstawą jest syrop z wody i cukru. Do wystudzonego dodaje się wybrany sok lub przecier owocowy i całość wstawia się do zamrażarki. Mrożenie trwa kilka godzin i w tym czasie sorbet należy co pół godziny przemieszać widelcem, by nadać mu postać granulek. Można też przygotować go z pomocą maszynki do lodów. W tym celu należy przelać do niej masę i całość kręcić 20-25 minut w niskiej temperaturze.
Jak zrobić orzeźwiający sorbet limonkowy?
Ten sorbet jest niezwykle orzeźwiający dzięki dwóm dodatkom. To świeżo wyciśnięty sok z kilku limonek i listki mięty. Miętę podgrzewam w syropie, a potem odstawiam całość, by płyn nabrał intensywnego aromatu. Do wystudzonego płynu dodaję sok z limonek, mieszam i już mam cały płyn, który tylko muszę odpowiednio zamrozić. By deser nie zamienił się w bryłę lodu, w czasie zamrażania musi być dość regularnie mieszany. To nada mu postać drobnych granulek i spulchni jego strukturę.
Przepis: Sorbet limonkowy
Sorbet z dodatkiem soku z limonki i mięty
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 200 ml świeżo wyciśniętego soku z limonek (ok. 6-7 szt.)
- 200 g cukru
- 250 ml wody
- 2-3 gałązki świeżej mięty
- skórka otarta z 1 limonki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie syropuDo garnka wlej wodę, wsyp cukier i dodaj posiekaną miętę. Podgrzewaj całość na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści (nie doprowadzaj do wrzenia). Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut, aby mięta oddała aromat.
- Doprawianie syropuSyrop przecedź przez sitko, aby usunąć liście mięty. Do płynu wlej sok z limonki, dodaj skórkę startą z limonki i wymieszaj.
- Mrożenie sorbetuPłyn przelej do płaskiego pojemnika, włóż do zamrażarki. Co 30–40 minut energicznie mieszaj widelcem, aby rozbić kryształki lodu. Powtarzaj przez 3–4 godziny, aż masa będzie gładka i lekka.
Jak podać sorbet limonkowy?
Sorbet limonkowy to na wpół zamrożony deser, który podaje się tak samo, jak lody, a więc w pucharku lub szklance, z małą łyżeczką do jedzenia. Deser ten w bardzo łatwy sposób można jednak zamienić w napój. Wystarczy rozcieńczyć go wodą zwykłą, gazowaną lub lemoniadą i podać w szklance z rurką, jako granitę.