Legendarny tort Napoleona bez pieczenia. Wygląda jak z cukierni i znika w kilka minut
Są ciasta, które uwielbiam, ale unikam ich przygotowywania, bo zajmuje dużo czasu. Takim ciastem jest tradycyjny tort Napoleona. Zmodyfikowałem klasyczny przepis i już nie muszę stać przy gorącym piekarniku, a elegancki deser wymaga jedynie przygotowania kremu i rozprowadzenia go na pysznym zamienniku ciasta.
Z czego robi się tort Napoleona?
Tort Napoleona to ciasto kojarzone przede wszystkim z Rosją i Ukrainą, jednak podobne wypieki są bardzo popularne m.in. we Francji i Wielkiej Brytanii. Tradycyjny tort Napoleona (inaczej tort Napoleon) składa się z cieniutkich warstw mocno maślanego ciasta francuskiego lub ciasta kruchego, które przekładane są kremem budyniowym, śmietanowym, kajmakowym, maślanym.
Jak przygotować tort Napoleona bez pieczenia?
Przygotowanie tortu Napoleona w wersji bez pieczenia to bułka z masłem. Ważnym składnikiem tego deseru są ciastka, które zastępują tradycyjne ciasto francuskie (świetnie sprawdzą się również cieniutkie andruty tzw. opłatki). Alternatywnym, ale niezbyt ekonomicznym rozwiązaniem, jest zakupienie w cukierni gotowych blatów do kremówki.
Przygotowuję tort Napoleona z włoskimi krakersami niesolonymi (krakersy do sałatek), które mają delikatny smak. Przełożone masą, tworzą przepyszne, niezbyt słodkie warstwy. Możesz zastąpić włoskie krakersy maślanymi lub pełnoziarnistymi herbatnikami, a także herbatnikami kakaowymi bądź ciastkami korzennymi.
Krakersy łamię na mniejsze kawałki, żeby łatwiej było ułożyć je w okrągłej formie i przekładam aksamitnym, waniliowym budyniem. Krem powinien być gęsty i stabilny, by idealnie trzymał warstwy. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki, żeby krakersy zmiękły. Tort Napoleona powinien chłodzić się przez minimum 4 godziny. Warto lekko obciążyć wierzch ciasta przed wstawieniem do lodówki.
Przepis: Tort Napoleona bez pieczenia
Smak jest słodki, kremowo-waniliowy, z delikatnie słonym akcentem od krakersów.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 4 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 313 w każdej porcji
Składniki
Do przełożenia masy:
- 350 g niesolonych krakersów
Na masę budyniową:
- 1 i 1/2 litra mleka
- 3 budynie o smaku waniliowym bez cukru
- 7 łyżek cukru
- 1 i 1/2 laski wanilii
- 50 g masła
Do dekoracji:
- 80 g krakersów niesolonych
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kremu budyniowegoZagotuj 1 litr mleka z dodatkiem laski wanilii (wydrążone ziarenka i laska), cukru i masła. W pozostałym mleku rozpuść budyniowy proszek. Wyjmij laskę wanilii z wrzącego mleka, dodaj budyń i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń przykryj folią spożywczą (dociśnij folię do powierzchni kremu) i odstaw do ostygnięcia.
- Wykonanie i chłodzenieKrakersy połam (opcjonalnie) i odłóż 6 łyżek kremu do dekoracji. W tortownicy o średnicy 24 cm (z odpinanym rantem) układaj warstwami krakersy oraz letni krem. Wstaw ciasto do lodówki na 3 godziny.
- DekorowanieZdejmij rant tortownicy. Odłożony wcześniej krem zmiksuj, żeby stał się puszysty i posmaruj wierzch oraz boki ciasta. Warstwę kremu posyp drobno pokruszonymi krakersami. Przykryj ciasto kloszem lub nieco większą tortownicą i wstaw jeszcze na 1 godzinę do lodówki.
Górną warstwę krakersów możesz dodatkowo oprószyć kakao. Tort Napoleona podaję schłodzony. Ciasto przed podaniem można dodatkowo udekorować świeżymi owocami np. malinami.