Legendarny tort Napoleona bez pieczenia. Wygląda jak z cukierni i znika w kilka minut

Dodano:
Tort Napoleona Źródło: Shutterstock / YuriiVD
Szukasz przepisu na efektowny, ale prosty i szybki w przygotowaniu deser dla rodziny oraz gości? Efektowny tort Napoleona bez pieczenia to strzał w dziesiątkę!

Są ciasta, które uwielbiam, ale unikam ich przygotowywania, bo zajmuje dużo czasu. Takim ciastem jest tradycyjny tort Napoleona. Zmodyfikowałem klasyczny przepis i już nie muszę stać przy gorącym piekarniku, a elegancki deser wymaga jedynie przygotowania kremu i rozprowadzenia go na pysznym zamienniku ciasta.

Z czego robi się tort Napoleona?

Tort Napoleona to ciasto kojarzone przede wszystkim z Rosją i Ukrainą, jednak podobne wypieki są bardzo popularne m.in. we Francji i Wielkiej Brytanii. Tradycyjny tort Napoleona (inaczej tort Napoleon) składa się z cieniutkich warstw mocno maślanego ciasta francuskiego lub ciasta kruchego, które przekładane są kremem budyniowym, śmietanowym, kajmakowym, maślanym.

Jak przygotować tort Napoleona bez pieczenia?

Przygotowanie tortu Napoleona w wersji bez pieczenia to bułka z masłem. Ważnym składnikiem tego deseru są ciastka, które zastępują tradycyjne ciasto francuskie (świetnie sprawdzą się również cieniutkie andruty tzw. opłatki). Alternatywnym, ale niezbyt ekonomicznym rozwiązaniem, jest zakupienie w cukierni gotowych blatów do kremówki.

Przygotowuję tort Napoleona z włoskimi krakersami niesolonymi (krakersy do sałatek), które mają delikatny smak. Przełożone masą, tworzą przepyszne, niezbyt słodkie warstwy. Możesz zastąpić włoskie krakersy maślanymi lub pełnoziarnistymi herbatnikami, a także herbatnikami kakaowymi bądź ciastkami korzennymi.

Krakersy łamię na mniejsze kawałki, żeby łatwiej było ułożyć je w okrągłej formie i przekładam aksamitnym, waniliowym budyniem. Krem powinien być gęsty i stabilny, by idealnie trzymał warstwy. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki, żeby krakersy zmiękły. Tort Napoleona powinien chłodzić się przez minimum 4 godziny. Warto lekko obciążyć wierzch ciasta przed wstawieniem do lodówki.

Przepis: Tort Napoleona bez pieczenia

Smak jest słodki, kremowo-waniliowy, z delikatnie słonym akcentem od krakersów.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
4 godz. 30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
313 w każdej porcji

Składniki

Do przełożenia masy:

  • 350 g niesolonych krakersów

Na masę budyniową:

  • 1 i 1/2 litra mleka
  • 3 budynie o smaku waniliowym bez cukru
  • 7 łyżek cukru
  • 1 i 1/2 laski wanilii
  • 50 g masła

Do dekoracji:

  • 80 g krakersów niesolonych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kremu budyniowegoZagotuj 1 litr mleka z dodatkiem laski wanilii (wydrążone ziarenka i laska), cukru i masła. W pozostałym mleku rozpuść budyniowy proszek. Wyjmij laskę wanilii z wrzącego mleka, dodaj budyń i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń przykryj folią spożywczą (dociśnij folię do powierzchni kremu) i odstaw do ostygnięcia.
  2. Wykonanie i chłodzenieKrakersy połam (opcjonalnie) i odłóż 6 łyżek kremu do dekoracji. W tortownicy o średnicy 24 cm (z odpinanym rantem) układaj warstwami krakersy oraz letni krem. Wstaw ciasto do lodówki na 3 godziny.
  3. DekorowanieZdejmij rant tortownicy. Odłożony wcześniej krem zmiksuj, żeby stał się puszysty i posmaruj wierzch oraz boki ciasta. Warstwę kremu posyp drobno pokruszonymi krakersami. Przykryj ciasto kloszem lub nieco większą tortownicą i wstaw jeszcze na 1 godzinę do lodówki.

Górną warstwę krakersów możesz dodatkowo oprószyć kakao. Tort Napoleona podaję schłodzony. Ciasto przed podaniem można dodatkowo udekorować świeżymi owocami np. malinami.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...