Wygląda jak miodownik, a robię je bez pieczenia. Ciasto, które zachwyci smakiem i znika w kilka minut

Dodano:
Warstwowe ciasto bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Anton Parkhomenko
Lubisz miodownik, ale przeraża cię pieczenie cieniutkich blatów ciasta? Moje warstwowe ciasto bez pieczenia przygotujesz bez wielkiego wysiłku. Zapraszam po przepis.

Warstwowe ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem i konsystencją. Wychodzi delikatne, wilgotne i rozpływa się w ustach. Tradycyjne blaty do miodownika zastąpiłem mielonymi ciastkami, które dzięki aromatycznym dodatkom mają wyjątkowy smak.

Jak przygotować warstwowe ciasto bez pieczenia?

Moje warstwowe ciasto bez pieczenia nie wymaga zakupu drogich składników oraz spędzania wielu godzin w kuchni. Warstwy masy przekładam zmielonymi na pył herbatnikami maślanymi i biszkoptami w proporcji 1:1 (możesz użyć samych herbatników lub biszkoptów). Ciastka łączę z roztopionym masłem oraz płynnym miodem (możesz użyć delikatnego w smaku miodu np. lipowego lub intensywnego w smaku miodu np. lawendowego). Do masy dodaję również nieco zmielonych na pył prażonych orzechów laskowych (możesz pominąć ten składnik, ale zwiększ ilość ciastek do łącznie 500 g).

Warstwy ciasta przekładam prostym kremem na bazie budyniu śmietankowego (opcjonalnie waniliowego), który łączę z masłem i miodem (budyń i masło muszą mieć temperaturę pokojową, bo inaczej masa się zwarzy).

Gdy mam gotowe składniki, układam je warstwami w tortownicy. Jeżeli masz więcej czasu, to możesz przygotować kilka blatów, układając masę z ciastek w tortownicy (średnica 22-24 cm), mocno uklepując i przekładając papierem do pieczenia. Formę z blatami wstaw na 2 godziny do lodówki, a następnie delikatnie przełóż blatami warstwy kremu.

Przepis: Warstwowe ciasto bez pieczenia

Krem jest gęsty, miodowo-maślany, a chrupiące orzechy i herbatnikowo-biszkoptowy spód nadają mu wyraźną słodycz i lekko karmelowy posmak.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
4 godz. 30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
441 w każdej porcji

Składniki

Na blaty:

  • 200 g maślanych herbatników
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 120 g roztopionego masła
  • 100 g łuskanych orzechów laskowych

Na masę:

  • 2 budynie o smaku śmietankowym bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 3-4 łyżki miodu
  • 200 g masła

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie budyniuDoprowadź do wrzenia 500 ml mleka. W pozostałym mleku rozprowadź proszek budyniowy. Wlej rozpuszczony budyń do wrzącego mleka i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Gorący budyń przykryj folią spożywczą (folię dociśnij do powierzchni masy) i wystudź w temperaturze pokojowej.
  2. Przygotowanie masyMiękkie masło ubij na jasny puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj budyń oraz miód i miksuj, aż powstanie lekki, puszysty krem. Podziel masę na 4 porcje.
  3. Przygotowanie ciasta na blatyBiszkopty, herbatniki i uprażone na suchej patelni orzechy laskowe zmiel na pył. Odłóż 4 łyżki zmielonych składników do dekoracji wierzchu ciasta. Do reszty dodaj miód oraz roztopione masło i wymieszaj – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Podziel masę z ciastek na 4 części.
  4. WykonanieWyłóż tortownicę papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układaj w formie warstwami masę z ciastek oraz krem budyniowy. Ostatnią warstwę masy posyp odłożonymi wcześniej okruszkami.
  5. ChłodzeniePrzykryj formę folią spożywczą i wstaw na minimum 4 godziny do lodówki.

Inne wersje warstwowego ciasta bez pieczenia

Warstwowe ciasto bez pieczenia możesz również przygotować z m.in.:

  • herbatnikami kakaowymi i herbatnikami pełnoziarnistymi,
  • herbatnikami maślanymi i biszkoptami oraz zmielonymi pistacjami,
  • zmielonymi na pył migdałami z dodatkiem masła i miodu,
  • groszkiem ptysiowym,
  • mini biszkoptami.

Inne wersje kremu do ciasta warstwowego bez pieczenia:

  • tradycyjny krem grysikowy,
  • masa z serka mascarpone, miodu i ubitej na sztywno śmietanki kremówki,
  • amerykański krem maślany, o smaku waniliowym lub orzechowym,
  • ganache z białej czekolady i śmietanki kremówki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...