Jedna przyprawa, a zwykłe mielone zyskują nowy smak. Przepis na wyraziste, soczyste kotlety

Dodano:
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / 5PH
Kotlety mielone to jeden z klasyków polskiej kuchni. My dziś proponujemy, aby wzbogacić je o jedną przyprawę, którą prawdopodobnie każdy ma w kuchni.

Kotlety mielone to dla wielu sentymentalny obiad kojarzący się z dzieciństwem i najlepszą kuchnią mamy czy babci. My też lubimy do tych smaków wracać, ale czasem też lubimy coś w starych przepisach podkręcić. Nie musi to być wielka zmiana, dokładnie tak, jak w przypadku tych pikantnych mielonych. Dodajemy do masy na kotlety ostrą paprykę: to wystarczy, aby zmienić ich smak, ale też wygląd, bo papryka zmienia nieco kolor mięsa.

Jak zrobić pikantne mielone?

Przepis jest prosty: do masy na kotlety mielone dodaj ostrą paprykę. W przepisie podajemy 1-2 łyżeczki, bo wszystko zależy od tego, jak bardzo ostre potrawy lubisz. Jeśli nie masz pewności, na pierwszy raz lepiej dać mniej.

Nasze mielone to kotleciki z dodatkiem namoczonej w mleku bułki kajzerki. Ten składnik sprawia, że gotowe kotleciki są bardziej puszyste i soczyste. Do masy na kotlety można też dodać inne ulubione dodatki, np. cebulę (może być wcześniej zeszklona na maśle), drobno posiekany koperek albo pietruszkę czy ziarna słonecznika, aby dodać kotletom chrupkości.

Kotlety można smażyć na zwykłym oleju (np. rzepakowym), na maśle klarowanym lub na smalcu.

Przepis: Pikantne mielone

Pomysł na mięso do obiadu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
385 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 namoczona w mleku kajzerka
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na kotletyDo mięsa dodaj jajko, namoczoną bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszaj i dobrze wyrób.
  2. Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Z masy mięsnej formuj niewielkie kotleciki, panieruj w bułce i kładź na patelnię. Smaż na złoto z obu stron.

Jak podawać pikantne mielone?

Kotlety mielone z papryką ostrą można serwować tak samo, jak te tradycyjne. Świetnie smakują w klasycznych połączeniach, czyli np. z ziemniakami i mizerią albo ziemniakami i surówką z buraczków. Jeśli jesteś fanek ostrzejszych smaków, koniecznie dodaj do mizerii posiekaną drobno papryczkę chili lub podaj kotleciki w towarzystwie koreańskiego przysmaku, czyli kapusty kimchi.

Zimne mielone można kroić w plastry i kłaść na kanapki czy grzanki. Można je też dorzucić do sałatek, np. takiej z makaronu, pomidorów i rukoli.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...