Połączenie ziemniaków i sera zawsze smakuje wybornie. Tą przekąską z piekarnika można się najeść

Dodano:
Ziemniaki z serem Źródło: Shutterstock / Kadroman
Moja rodzina lubi przekąski. Gdy więc miną ze dwie godziny od obiadu, zaczynają zaglądać do lodówki. To dla mnie znak, że mogę przygotować pyszne ziemniaki. Mało przy nich pracy, a wszyscy z chęcią zjadają.

Ziemniaki można podać do obiadu, ale też doskonale sprawdzają się w roli przekąski. Niektórzy za taką uważają frytki, czy faszerowane ziemniaki. U mnie dużym powodzeniem cieszą się zaś zapiekane ziemniaki. Ta przekąska jest prosta w przygotowaniu, a naprawdę dobrze smakuje.

Jak przygotować ziemniaki do zapiekania?

Ziemniaki przeznaczone do zapiekania najlepiej jest wcześniej obgotować. W wodzie szybciej bowiem miękną, niż w piekarniku. Te młode tylko dobrze szoruję, płuczę, a potem wkładam do osolonego wrzątku. Gotuję je ok. 12-15 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż zaczną się robić miękkie, ale nie będą się rozpadać. Po odcedzeniu i przestudzeniu kroję je na kawałki i są gotowe zapiekania.

Jak zrobić sycącą przekąskę z piekarnika?

By zamienić podgotowane ziemniaki w sycącą przekąskę, nie potrzeba już dużo pracy, ani czasu. Ziemniaki wystarczy tylko pokroić w grube talarki, ułożyć w naczyniu do zapiekania i skropić oliwą lub posypać wiórkami masła. Gdy zrumienią się z wierzchu, trzeba je obrócić na drugą stronę, posypać serem i piec, aż ser się rozpuści i zrumieni.

Przepis: Ziemniaki zapiekane z serem

Ziemniaczana przekąska z serem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 5-6 średniej wielkości młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub 20 g masła
  • 100 g sera np. mozzarella
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki wyszoruj, opłucz. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 10-15 minut, aż zaczną się robić miękkie. Odlej wodę, przestudź je.
  2. Zapiekanie ziemniakówZiemniaki pokrój w grube talarki. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, skrop olejem. Piecz w 190 stopniach Celsjusza, aż wierzch zacznie się rumienić.
  3. Posypywanie seremWtedy talarki ziemniaków obróć na drugą stronę. Wierzch posyp startym serem i całość piecz jeszcze ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

Jak podać ziemniaki zapiekane z serem?

Ziemniaki zapiekane z serem doskonale sprawdzą się jako przekąska. Najlepiej smakują podane na ciepło, posypane świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, koperkiem, szczypiorkiem. Można je wtedy podać np. z sosem jogurtowo-czosnkowym czy jogurtowo-ziołowym. Dobrze też będą smakować w zestawie z sosem tzatziki oraz lekką sałatką z pomidorów czy sałatą z dodatkami. Oczywiście, jeśli chcecie, możecie potraktować te ziemniaki, jako dodatek do obiadu, np. do pieczonego mięsa czy ryby.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...