Weź maliny i zawiń w puszyste ciasto. Te słodkie bułeczki każdemu poprawią humor

Dodano:
Bułeczki z malinami Źródło: Shutterstock / Irina Meliukh
Proste bułeczki z malinami to przepis, który warto zapisać. Można je zajadać na śniadanie, mogą być deserem, są idealne do kawy.

Bułeczki z malinami z tego przepisu to drożdżówki w kształcie ślimaków. Robi się je łatwo, choć wymagają odrobiny pracy przy wyrabianiu ciasta i czekania aż odpowiednio wyrośnie. Jednak warto, bo nagrodą są miękkie i pełne owoców słodkie bułeczki.

Jak zrobić bułeczki z malinami?

Podstawą drożdżówek z malinami w tej wersji jest proste ciasto drożdżowe. To najbardziej pracochłonna część przepisu, ale jeśli masz robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta, samo wyrabianie pójdzie łatwo. Ciasto można wyrabiać również ręcznie (poświęć na to wówczas nawet 15 minut) – niektórzy to uwielbiają i traktują jako sposób na odstresowanie.

Nadzienie bułeczek to świeże maliny, delikatnie tylko rozgniecione i wymieszane z odrobiną cukru. Uszykuj je tuż przed zawijaniem w bułki, bo chodzi o to, aby nie puściły zbyt dużo soku. Można też zrobić to inaczej i przygotować prosty dżem malinowy, czyli najpierw przesmażyć maliny z cukrem, aby odparować sok. Do drożdżówek można dodać również gotowy dżem malinowy lub konfiturę z malin.

Rada: brzegi ciasta przed pieczeniem można dodatkowo posmarować jajkiem rozmąconym z jedną łyżką mleka, dzięki temu skórka będzie ładna i błyszcząca.

Przepis: Bułeczki z malinami

Pyszne, drożdżowe bułki na słodko.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
349 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • pół kostki roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

nadzienie:

  • 2 szklanki malin
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania

  1. Robienie zaczynuMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę, rozpuść masło i uszykuj resztę składników.
  2. Wyrabianie i wyrastanie ciastaDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut (najprościej robotem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
  3. Pieczenie bułeczekMaliny delikatnie rozgnieć widelcem i dodaj cukier. Ciasto rozwałkuj i podziel na paski. Na każdy nakładaj maliny i zawijaj w ślimaka, a potem układaj pionowo w foremce (patrz zdjęcie). Przykryj, zostaw jeszcze na 10-15 minut do wyrośnięcia. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gotowe bułeczki można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Jak podawać bułeczki z malinami?

Bułeczki z malinami mogą być słodkim śniadanie, drugim śniadaniem lub deserem. Doskonale smakują podane ze szklanką mleka (także roślinnego), kubkiem herbaty czy filiżanką kawy. Łatwo je spakować i zabrać ze sobą do pracy czy w podróż.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...