Weź maliny i zawiń w puszyste ciasto. Te słodkie bułeczki każdemu poprawią humor
Bułeczki z malinami z tego przepisu to drożdżówki w kształcie ślimaków. Robi się je łatwo, choć wymagają odrobiny pracy przy wyrabianiu ciasta i czekania aż odpowiednio wyrośnie. Jednak warto, bo nagrodą są miękkie i pełne owoców słodkie bułeczki.
Jak zrobić bułeczki z malinami?
Podstawą drożdżówek z malinami w tej wersji jest proste ciasto drożdżowe. To najbardziej pracochłonna część przepisu, ale jeśli masz robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta, samo wyrabianie pójdzie łatwo. Ciasto można wyrabiać również ręcznie (poświęć na to wówczas nawet 15 minut) – niektórzy to uwielbiają i traktują jako sposób na odstresowanie.
Nadzienie bułeczek to świeże maliny, delikatnie tylko rozgniecione i wymieszane z odrobiną cukru. Uszykuj je tuż przed zawijaniem w bułki, bo chodzi o to, aby nie puściły zbyt dużo soku. Można też zrobić to inaczej i przygotować prosty dżem malinowy, czyli najpierw przesmażyć maliny z cukrem, aby odparować sok. Do drożdżówek można dodać również gotowy dżem malinowy lub konfiturę z malin.
Rada: brzegi ciasta przed pieczeniem można dodatkowo posmarować jajkiem rozmąconym z jedną łyżką mleka, dzięki temu skórka będzie ładna i błyszcząca.
Przepis: Bułeczki z malinami
Pyszne, drożdżowe bułki na słodko.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 349 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
nadzienie:
- 2 szklanki malin
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
- Robienie zaczynuMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę, rozpuść masło i uszykuj resztę składników.
- Wyrabianie i wyrastanie ciastaDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut (najprościej robotem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
- Pieczenie bułeczekMaliny delikatnie rozgnieć widelcem i dodaj cukier. Ciasto rozwałkuj i podziel na paski. Na każdy nakładaj maliny i zawijaj w ślimaka, a potem układaj pionowo w foremce (patrz zdjęcie). Przykryj, zostaw jeszcze na 10-15 minut do wyrośnięcia. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Gotowe bułeczki można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Jak podawać bułeczki z malinami?
Bułeczki z malinami mogą być słodkim śniadanie, drugim śniadaniem lub deserem. Doskonale smakują podane ze szklanką mleka (także roślinnego), kubkiem herbaty czy filiżanką kawy. Łatwo je spakować i zabrać ze sobą do pracy czy w podróż.