Ten patent sprawia, że nie zapomnisz o piciu wody w upały. Mało pracy, a efekt pyszny i zdrowy

Dodano:
Woda smakowa Źródło: Shutterstock / svetlanabalyn
Picie odpowiedniej ilości płynów w upalne dni jest kluczowe, jednak wiele osób ma z tym kłopot. Pomocą może być woda smakowa, ale nie kupna, tylko domowa.

Kupne wody smakowe zwykle są słodzone, a to oznacza, że wcale nie są zdrowszą alternatywą dla innych słodkich napojów. Wodę smakową bez cukru, ale smaczną i orzeźwiającą można zrobić samodzielnie. To pyszny patent na to, aby pić więcej i częściej: po taki napój każdy sięga chętnie z przyjemnością.

Jak zrobić wodę smakową?

Nie ma tu żadnej wielkiej filozofii, czy skomplikowanych przepisów. Wystarczy, że wrzucić do wody ulubione, aromatyczne dodatki, zostawisz wszystko na 15-30 minut, aby woda nabrała smaku i już można pić! Wodę można przygotować w dzbanku, ale też w bidonie czy kubku, który zabierasz ze sobą do pracy czy w podróż.

Pomysły na domową wodę smakową

Do wody smakowej możesz dodać zarówno świeże owoce, jak i przyprawy czy zioła. Ilość połączeń ogranicza tylko wyobraźnia. My podrzucamy garść pysznych inspiracji na to, co można dodać do wody.

  • Cytryna i mięta – to prosta i orzeźwiająca klasyka.
  • Pomarańcza i imbir – dla tych, którzy lubią lekko pikantny akcent.
  • Truskawki i bazylia – słodko-ziołowe połączenie i zaskakujący smak.
  • Ogórek i limonka – świeżo i lekko, doskonale orzeźwia.
  • Maliny i rozmaryn – aromatyczna i nieoczywista kompozycja.
  • Arbuz i mięta – czy może być bardziej letnie połączenie?
  • Jabłko i cynamon – coś dla tych, którzy już trochę myślą o jesieni (do wody wrzuć całą korę cynamonu).
  • Borówki i lawenda – dla fanów kwiatowych nut.
  • Mango i limonka – tropikalny akcent, doskonale orzeźwia.
  • Kiwi i melisa – wersja delikatnie relaksująca.
  • Grejpfrut i tymianek – to lekko wytrawne połączenie.
  • Winogrona i szałwia – nietypowe, ale aromatyczne.
  • Wiśnie i cynamon – deserowy, głęboki smak.
  • Jeżyny i mięta – aromat lata i lasu.
  • Melon i ogórek – to łagodny, chłodzący duet.

Oczywiście możesz tworzyć własne połączenia. Wodę smakową można serwować z lodem, a można też zmrozić wcześniej część dodatków (np. arbuza, maliny czy cytrynę).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...