Ten patent sprawia, że nie zapomnisz o piciu wody w upały. Mało pracy, a efekt pyszny i zdrowy
Kupne wody smakowe zwykle są słodzone, a to oznacza, że wcale nie są zdrowszą alternatywą dla innych słodkich napojów. Wodę smakową bez cukru, ale smaczną i orzeźwiającą można zrobić samodzielnie. To pyszny patent na to, aby pić więcej i częściej: po taki napój każdy sięga chętnie z przyjemnością.
Jak zrobić wodę smakową?
Nie ma tu żadnej wielkiej filozofii, czy skomplikowanych przepisów. Wystarczy, że wrzucić do wody ulubione, aromatyczne dodatki, zostawisz wszystko na 15-30 minut, aby woda nabrała smaku i już można pić! Wodę można przygotować w dzbanku, ale też w bidonie czy kubku, który zabierasz ze sobą do pracy czy w podróż.
Pomysły na domową wodę smakową
Do wody smakowej możesz dodać zarówno świeże owoce, jak i przyprawy czy zioła. Ilość połączeń ogranicza tylko wyobraźnia. My podrzucamy garść pysznych inspiracji na to, co można dodać do wody.
- Cytryna i mięta – to prosta i orzeźwiająca klasyka.
- Pomarańcza i imbir – dla tych, którzy lubią lekko pikantny akcent.
- Truskawki i bazylia – słodko-ziołowe połączenie i zaskakujący smak.
- Ogórek i limonka – świeżo i lekko, doskonale orzeźwia.
- Maliny i rozmaryn – aromatyczna i nieoczywista kompozycja.
- Arbuz i mięta – czy może być bardziej letnie połączenie?
- Jabłko i cynamon – coś dla tych, którzy już trochę myślą o jesieni (do wody wrzuć całą korę cynamonu).
- Borówki i lawenda – dla fanów kwiatowych nut.
- Mango i limonka – tropikalny akcent, doskonale orzeźwia.
- Kiwi i melisa – wersja delikatnie relaksująca.
- Grejpfrut i tymianek – to lekko wytrawne połączenie.
- Winogrona i szałwia – nietypowe, ale aromatyczne.
- Wiśnie i cynamon – deserowy, głęboki smak.
- Jeżyny i mięta – aromat lata i lasu.
- Melon i ogórek – to łagodny, chłodzący duet.
Oczywiście możesz tworzyć własne połączenia. Wodę smakową można serwować z lodem, a można też zmrozić wcześniej część dodatków (np. arbuza, maliny czy cytrynę).