Biorę tuńczyka z puszki i kilka dodatków. Kanapki z tą aromatyczną pastą serwuję latem na kolację

Dodano:
Pasta z tuńczyka Źródło: Shutterstock / Chzu
Jeśli macie ochotę na pyszną, prostą kolację, możecie ją przygotować na bazie tuńczyka z puszki. Raz-dwa zamieniam ją w pastę, która jest świetna do pieczywa. A jeden dodatek sprawia, że wyjątkowo dobrze sprawdza się w ciepłe dni.

W ciepłe dni lubię lekkie, smaczne potrawy, które da się szybko przygotować. Jedną z nich serwuję na kolację. To pasta z tuńczyka z puszki. Przyrządza się ją naprawdę szybko, a potem wystarczy tylko posmarować nią pieczywo. Taki posiłek cała rodzina zjada z przyjemnością.

Co warto dodać do pasty z tuńczyka?

Pastę z tuńczyka można przygotować na kilka sposobów, ale ja mam swoje dwa ulubione. Jeden polega na dodaniu do niej ugotowanych na twardo, rozdrobnionych jajek, w drugim łączę odsączoną rybę z twarogiem. Oba sposoby sprawiają, że pasta jest jeszcze bardziej pożywna i szybko robi się jej naprawdę dużo. Poza tymi dwoma produktami pastę z tuńczyka wzbogacam też wyrazistymi składnikami. Są to np.: cebula, kapary, oliwki, suszone pomidory, zielenina.

Jak zrobić wyrazistą pastę z tuńczyka?

Latem wyrazistą pastę z tuńczyka robię zwykle z dodatkiem twarożku kanapkowego. Dorzucam też do niej wyrazisty składnik, który „pożyczyłam” z kuchni gorących krajów. To papryczka chili, która działa rozgrzewająco, ale też powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych. Dzięki temu upał znosi się o wiele lepiej. Oczywiście nie przesadzam z jej ilością, ale wprowadza do pasty przyjemną, pikantną nutę.

Przepis: Wyrazista pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka z dodatkiem twarożku i chili

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • 100 g kremowego serka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • mały kawałek papryczki chili
  • świeży koperek lub pietruszka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składnikówTuńczyk z puszki lekko odsącz, rozdrobnij widelcem, wymieszaj z kremowym serkiem i majonezem.
  2. Doprawianie pastyDo pasty dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i trochę soku z cytryny, wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz ją posypać lub wymieszać z posiekaną zieleniną.

Jak podać pastę z tuńczyka?

Pastę z tuńczyka na kolację podaję zwykle na kromkach świeżego, pełnoziarnistego chleba. Dobrze też jednak będzie smakować na podpieczonym pieczywie tostowym czy grzankach z bułki. Pasta ta dobrze sprawdzi się również na przekąskę. Wtedy można ją podać np. na krakersach, w łódeczkach z ogórka czy w miseczkach z pomidora. Elegancką dekoracją do takich miniprzekąsek będzie kawałek plasterka cytryny, oliwka zielona lub czarna, listek świeżego koperku czy natki pietruszki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...