Tę leciutką sałatkę robię z orzeźwiających składników. To wymarzona przekąska na upał

Dodano:
Lekka sałatka Źródło: Shutterstock / OlgaBombologna
W upalne dni nasze apetyty nieco spadają. Bardziej mamy ochotę na napoje i orzeźwiające przekąski. Ta sałatka jest leciutka i bardzo zdrowa, a przy okazji doskonale odświeża. To zasługa dwóch dodatków.

W ciepłe dni sycące, tłuste potrawy chętnie zastępujemy czymś lekkim i nieobciążającym żołądka. Taka właśnie jest ta prosta sałatka, która dzięki dwóm dodatkom doskonale też orzeźwia. Jadam ją na przekąskę, a czasem nawet zamiast obiadu czy kolacji. Smakuje fantastycznie!

Jakie orzeźwiające składniki można dodać do sałatki?

By przygotować orzeźwiającą sałatkę, warto postawić na kilka lekkich składników. Należą do nich z pewnością owoce, które zawierają dużo wody, nie są zbyt słodkie i mają orzeźwiający smak. Są to np.: arbuz, melon, mango, ananas, winogrona, truskawki, borówki, pomarańcza, grejpfrut, kiwi, granat. Z warzyw dobrze zaś sprawdzą się: ogórek, rzodkiewka, sałata rzymska, rukola, roszponka, szpinak.

Pożywniejszymi dodatkami do takiej sałatki będą natomiast: ser feta, mozzarella albo ricotta. Do sałatki warto też dorzucić świeże, aromatyczne zioła np.: miętę, bazylię, kolendrę, koperek. Sałatkę dobrze jest wymieszać z lekkim sosem na bazie soku z cytryny, limonki czy octu balsamicznego.

Jak zrobić lekką, orzeźwiającą sałatkę?

Podstawą mojej orzeźwiającej sałatki są arbuz i świeży ogórek. Dorzucam też do niej trzy wyraziste składniki. Są to rukola, cebula i ser feta. Całość skrapiam sosem przygotowanym z soku z cytryny, miodu i oliwy z oliwek. Sałatkę posypuję listkami mięty.

Ta sałatka najlepiej smakuje, gdy jest lekko schłodzona. Lepiej jednak nie przechowywać jej zbyt długo, bo wodniste składniki i rukola dość szybko tracą apetyczny wygląd.

Przepis: Lekka, orzeźwiająca sałatka

Idealna na upał sałatka z arbuza i i ogórka

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 750 g miąższu arbuza
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 30 g rukoli
  • 150 g sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówArbuz pokrój w sporą kostkę, ogórek w półplasterki, cebulę w piórka, a ser feta w kostkę. Sałatę opłucz, osusz.
  2. Wykańczanie sałatkiSkładniki sałatki umieść w salaterce, wymieszaj. Z soku z cytryny, miodu i oliwy z oliwek przygotuj sos. Polej nim sałatkę, delikatnie wymieszaj.

Inne wersje orzeźwiającej sałatki

Tę orzeźwiającą, lekką sałatkę można też zrobić nieco inaczej. Dobrym pomysłem jest dodanie do niej np. plasterków pomarańczy, mango albo truskawek. Ser feta da się zastąpić łagodniejszą mozzarellą lub kozim serem. Niektórzy z pewnością będą chcieli zrezygnować z cebuli, co też jest możliwe. Zamiast mięty można zaś wykorzystać świeżą bazylię.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...