Dżem z cukinii od kilku lat robię furorę wśród moich znajomych. Są zaskoczeni jego smakiem
Cukinia to warzywo, które jest prawdziwym, letnim hitem. Nie dość, że jest bardzo tanie, to jeszcze można przygotować z niego przeróżne przysmaki. Fantastycznie nadaje się do zapiekania, na zupy i przekąski. Ba, można z niego zrobić nawet dżem! Tak, dobrze czytacie – słodki, smaczny dżem z kawałeczkami delikatnego warzywa.
Jak przygotować cukinię na dżem?
Na dżem najlepiej wybrać nieduże, młode cukinie. Mają delikatny, jędrny miąższ, drobne nasionka i cienką skórkę. Mimo wszystko ja skórkę zwykle usuwam, bo wtedy dżem ma delikatniejszą konsystencję. Podobnie robię z nasionkami. Jeśli jednak skórka, ani nasionka wam nie przeszkadzają, możecie ująć sobie nieco pracy. Oczyszczone warzywo kroję w drobną kostkę, bo lubię czuć w dżemie jego kawałeczki. Można też jednak zetrzeć cukinię na dużych oczkach, a wtedy dżem będzie bardziej jednorodny.
Jak zrobić pyszny dżem z cukinii?
Gdy mam już przygotowaną cukinię na dżem, robota idzie raz-dwa. Warzywo wsypuję do garnka, zasypuję cukrem i odstawiam na trochę, by puściło sok. Potem dodaję sok z cytryny, całość gotuję i wsypuję... galaretkę z torebki. Dodaje ona dżemowi smaku i zapewnia mu odpowiednią konsystencję. Gdy cukinia trochę się z nią pogotuje, dżem można nakładać do słoików.
Przepis: Dżem z cukinii
Aromatyczny dżem z popularnego warzywa
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg cukinii
- 1/2-2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 cytryny
- 1 galaretka cytrynowa
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywaCukinię umyj, obierz, przekrój wzdłuż na połowę, usuń z niej nasionka. Miąższ pokrój w małą kostkę. Cukinię umieść w garnku, zasyp cukrem, odstaw na ok. 1,5 godziny, by puściła sok.
- Gotowanie dżemuCukinię podgrzewaj na niedużym ogniu, aż się zagotuje. Dodaj sok i skórkę startą z cytryny oraz cukier waniliowy. Całość wymieszaj, gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Wsyp galaretkę, wymieszaj i gotuj całość jeszcze ok. 5-10 minut.
- Napełnianie słoikówGorący dżem nałóż do małych, wyparzonych słoiczków. Szczelnie je zakręć, ustaw na pokrywkach na ręczniku. Pozostaw do wystygnięcia.
Wskazówka: Do dżemu z cukinii najlepiej smakują galaretki orzeźwiającym, kwaskowym smaku. Możecie więc wybrać pomarańczową, cytrynową albo o smaku kiwi.
Jak podać dżem z cukinii?
Dżem z cukinii jest słodki i aromatyczny i można go stosować, podobnie jak dżemy owocowe. Ja lubię smarować nim pieczywo z masłem, a także naleśniki i racuchy. Można nim też przekładać ciasta, dodawać go do deserów czy serwować do deski serów, zimnych mięs i pasztetów.