Twaróg, kilka dodatków i 30 minut. Tyle wystarczy, by zrobić chrupiące bułeczki śniadaniowe
Jeszcze do niedawna bułeczki kojarzyły mi się z pieczywem na drożdżach, pracochłonnością i czasem oczekiwania. Jednak od kiedy przetestowałam ten prosty przepis, zmieniłam o nich zdanie. Teraz tylko wrzucam twaróg go miski, łączę go z kilkoma dodatkami, formuję bułeczki i wstawiam do piekarnika.
Jak zrobić szybką wersję bułeczek?
Te śniadaniowe bułeczki robię szybko dzięki jednemu dodatkowi. To proszek do pieczenia, który zapewnia im puszystość, a nie potrzebuje czasu na wyrastanie tak jak drożdże. Niewątpliwie ważnym składnikiem jest też twaróg. To właśnie dzięki niemu bułeczki są przyjemnie wilgotne, miękkie i chrupiące. Na dodatek podnosi znacząco wartość odżywczą tego pieczywa.
Jak zrobić chrupiące bułeczki z twarogu?
Podstawą moich śniadaniowych bułeczek jest twaróg. Rozgniatam go tylko widelcem, mieszam z kilkoma prostymi dodatkami i krótko wyrabiam. Potem formuję bułeczki, układam na blasze do pieczenia, smaruję jajkiem i wstawiam do piekarnika. Cały proces przygotowania tego domowego pieczywa łącznie z wypiekiem trwa 30-40 minut. Szybciej je zrobię, niż pójdę do piekarni i z powrotem.
Przepis: Śniadaniowe bułeczki z twarogu
Chrupiące, miękkie i wilgotne bułeczki śniadaniowe
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 245 w każdej porcji
Składniki
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 100 ml mleka lub maślanki
- 50 ml oleju
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko lub mleko do posmarowania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem. Wymieszaj z jajkiem, olejem i mlekiem. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Składniki połącz łyżką, a potem krótko zagnieć dłonią.
- Formowanie i pieczenieCiasto podziel na 8 części, uformuj z nich lekko spłaszczone kulki. Ułóż je na blasze do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem lub mlekiem. Piecz ok. 15-18 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Posmarowane jajkiem lub mlekiem bułeczki można też posypać sezamem albo makiem. Będą wyglądały apetycznie i zyskają na smaku.
Jak podać chrupiące bułeczki z twarogu?
Smak tych chrupiących bułeczek z twarogu najłatwiej docenić, gdy są jeszcze lekko ciepłe. Ja uwielbiam je z masłem i ewentualnie żółtym serem i do tego kubek kakao. Można też jednak podać je na słodko, np. z dżemem, miodem lub z dodatkami wytrawnymi, np. szynką, pomidorem. Takie bułeczki sprawdzą się też jako dodatek do pieczonych czy grillowanych mięs albo lekkich sałatek. Moje dzieci zjadają je po prostu na przekąskę.