Mieszam ogórki z przyprawami i pakuję do słoików. Ta sałatka zimą podnosi smak obiadów i kanapek

Dodano:
Sałatka z ogórków na zimę Źródło: Shutterstock / vkuslandia
Z warzywnych przetworów królują u mnie te ogórkowe. Robię trochę ogórków kiszonych, trochę konserwowych oraz sałatki do obiadów. Ta wyrazista z czerwoną zalewą jest numerem jeden. Pasuje również do kanapek i przekąsek.

Przetwory z ogórków są moim zdaniem jednymi z najlepszych. Cała moja rodzina uwielbia chrupać ogórki kiszone i konserwowe, chętnie też zajadają domowej produkcji sałatki. Jedną z ciekawszych jest ta z wyrazistą, czerwoną zalewą. Nie uwierzycie, jak łatwo się ją robi.

Jakie ogórki wybrać na sałatkę w słoikach?

Na sałatkę na zimę najlepsze są ogórki gruntowe. Powinny być twarde, jędrne z cienką skórką i małymi pestkami. Najlepiej wybierać średniej wielkości sztuki, o długości ok. 10-12 cm i bez żółtych przebarwień. Należy unikać ogórków miękkawych, bo łatwo będą się psuły i nie będą chrupiące. Dobrze sprawdzą się odmiany np.: Śremski, Julian, Octopus, Andrus.

Jak zrobić wyrazistą sałatkę z ogórków na zimę?

Na zimową sałatkę ogórki tylko dokładnie myję, nie obieram ich. Potem kroję je w dość cienkie plasterki, dorzucam też trochę pokrojonego czosnku i przypraw. Całość mieszam i pozostawiam na 2-3 godziny, by warzywa puściły sok. Potem nakładam je do słoików, zalewam gorącą zalewą i pasteryzuję. Wychodzą smaczne i zawsze się udają.

Przepis: Sałatka z ogórków na zimę

Sałatka z ogórków w wyrazistej zalewie

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 łyżki soli kamiennej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 12 łyżek oleju

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie z przyprawamiOgórki dokładnie umyj, pokrój w plasterki. Czosnek posiekaj, wymieszaj z ogórkami i solą, odstaw na 2-3 godziny, aż puszczą sok. Wymieszaj z chili i słodką papryką.
  2. Napełnianie i pasteryzacjaW rondlu zagotuj wodę, ocet, cukier, dodaj gorczycę i pieprz. Ogórki przełóż do wyparzonych słoików, zalej gorącą zalewą, na wierzch wlej po 2 łyżki oleju, zakręć. Pasteryzuj 10 minut, od momentu zagotowania się wody w garnku.

Wskazówka: Jeśli chcecie, by sałatka z ogórków była jeszcze bardziej kolorowa, możecie do niej dodać też trochę pokrojonej papryki. Może to być papryka słodka czerwona, żółta czy zielona. Dobrze sprawdzi się też odrobina ostrej papryczki. Wtedy jednak lepiej zrezygnować z dodawania jej w postaci przyprawy.

Czy trzeba pasteryzować sałatkę z ogórków?

Pasteryzacja to proces utrwalania przetworów. Jest zalecana zwykle wtedy, gdy przetwory mają stać kilka miesięcy. Ja zwykle pasteryzuję tę sałatkę, ale niezbyt długo tylko ok. 10 minut od zagotowania. Dzięki temu przetwory dobrze się przechowują, a ogórki zachowują jędrność i chrupkość.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...