Kiedy zaczyna się sezon na śliwki, piekę te słodkie bułeczki. Prosty i sprawdzony przepis
Uwielbiam śliwkowe wypieki, a te bułeczki ze śliwkami to jeden z moich ulubionych deserów z tymi owocami. Lubię je piec w wolny dzień rano: cały dom wypełnia piękny zapach drożdżowego ciasta i aromatycznych śliwek. I nic nie smakuje lepiej niż jeszcze lekko ciepłe bułeczki podane z kubkiem dobrej kawy.
Jak zrobić bułeczki ze śliwkami?
Te bułeczki ze śliwkami to po prostu drożdżówki z owocami. Bazą jest tu proste, drożdżowe ciasto. Przy takim cieście potrzeba odrobinę cierpliwości: najpierw przy wyrabianiu, a potem czekaniu, aż wyrośnie (jeśli masz robota z hakiem do wyrabiania ciasta – to warto go wykorzystać). To wszystko nie zajmie jednak więcej niż godzinę, a resztę już robi piekarnik.
Do drożdżówek można wykorzystać dowolne śliwki, chociaż ja najbardziej lubię węgierki z ich specyficznym smakiem. W przepisie podsuwam pomysł na posypanie ich przed pieczeniem cukrem wymieszanym z cynamonem, ale nie jest to jedyna możliwość. Bułeczki świetnie smakują także z kruszonką. Po upieczeniu można je dodatkowo polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Rada: wgłębienie, w które nakłada się owoce, można w łatwy sposób zrobić przy pomocy szklanki – układaj na blasze bułeczki i dociskaj dnem szklanki (możesz je lekko oprószyć mąką).
Przepis: Bułeczki ze śliwkami
Proste drożdżówki z owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 297 w każdej porcji
Składniki
- 30 śliwek
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Robienie zaczynu drożdżowegoMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej resztę mąki i rozpuść i przestudź masło.
- Wyrabianie ciastaDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodawaj masło porcjami, stopniowo wgniatając je w ciasto. Wówczas na wyrabianie poświęć ok. 15 minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
- Szykowanie owoców i dodatkówŚliwki wypestkuj i pokrój na połówki lub ćwiartki. Dodatkowy cukier wymieszaj z cynamonem. Jajko rozmąć z mlekiem.
- Pieczenie bułeczekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części, formuj kulki i spłaszczone układaj na wyłożonej papierem blasze. Zrób wgłębienia w każdej bułeczce i wypełnij śliwkami. Przykryj i odstaw jeszcze na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Brzegi drożdżówek posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem, a owoce posyp cukrem cynamonowym. Piecz 25 minut.
Inne pomysły na słodkie bułeczki
Jeśli lubisz drożdżówki, koniecznie zapisz ten przepis na później. Ciasto, które jest bazą bułeczek ze śliwkami, możesz wykorzystać także do wypieków z innymi nadzieniami. Mogą to być zarówno owoce (np. morele, wiśnie czy maliny), jak i inne słodkie wypełnienia, np. ser, budyń czy konfitura. Drożdżówki można też wypełnić masą makową.