Pięć składników plus owoce. Nie znam nikogo, komu by nie posmakowało to ciasto z kruszonką

Dodano:
Ciasto z borówkami i kruszonką Źródło: Shutterstock / Kindacook
Od ciast z kremem wolę te bardziej ciastowate, typu ucierane czy kruche. Cenię w nich połączenie chrupkości i wilgotności. Tą drugą często zawdzięczają owocom, które dodają też smaku i apetycznego wyglądu. Takim wypiekom nikt nie potrafi się oprzeć.

To ciasto robi się szybko i z niewyszukanych składników. A dzięki dodatkowi owoców nie tylko świetnie wygląda, ale też wspaniale smakuje. Owoce wprowadzają bowiem do tego wypieku sporo wilgoci, smaku i aromatu. Nie wyobrażam sobie, by nie upiec go kilka razy w ciągu lata. Wszak rozmaitych owoców jest teraz w bród.

Z jakich składników robi się kruche ciasto?

Mój placek z owocami i kruszonką robię na kruchym cieście. Jego podstawowymi składnikami są: mąka, masło i cukier. Zwykle łączy się je w proporcji 3:2:1, bo zapewnia ona ciastu odpowiednią delikatność. Ja jednak dodaję jeszcze żółtko i odrobinę proszku do pieczenia. Pierwszy składnik pełni rolę lepiszcza, zaś drugi lekko spulchnia ciasto. Warto też dodać szczyptę soli, która świetnie balansuje słodki smak.

Jak zrobić placek z owocami i kruszonką?

Ten placek z owocami i kruszonką robi się naprawdę szybko. To dlatego, że tak naprawdę spód i wierzch tego wypieku robi się z tego samego, kruchego ciasta. Spód należy jednak rozwałkować na placek i upiec na rumiano, zaś resztę ciasta dobrze schłodzić i zetrzeć wprost na owoce. Po upieczeniu owoce lekko się rozpadają, nawilżając ciasto, a kruszonka staje się przyjemnie chrupiąca.

Przepis: Placek z borówkami i kruszonką

Kruche ciasto z dodatkiem borówek amerykańskich i kruszonki

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

Na kruche ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g zimnego masła
  • 1 żółtko

Na farsz:

  • 2 szklanki borówek amerykańskich
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj kawałki schłodzonego masła, posiekaj, rozkrusz w palcach na proszek. Dodaj cukier puder i żółtko, wymieszaj, szybko zagnieć w miarę gładkie ciasto. Odkrój 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą, włóż do zamrażarki. Pozostałe ciasto też zawiń w folię, ale włóż do lodówki.
  2. Podpiekanie spoduBorówki dokładnie opłucz, osącz. Ciasto z lodówki rozwałkuj na prostokątny placek. Wyłóż nim dno blachy, ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w 190 stopniach Celsjusza. Po tym czasie ciasto posyp owocami wymieszanymi z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Na owoce zetrzyj zaś wyjęte z zamrażarki kruche ciasto.
  3. Pieczenie ciastaCiasto wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni Celsjusza i piecz je ok. 30 minut, aż wierzch się zrumieni, a owoce zmiękną. Przed podaniem przestudzone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.

Jakie owoce pasują do placka z owocami i kruszonką?

Bardzo ważnym składnikiem tego ciasta z kruszonką są owoce. Ja dodałam borówki amerykańskie, bo o tej porze roku są łatwo dostępne i można je kupić w dobrej cenie. Bez problemu da się je jednak zastąpić innymi owocami. Mogą to więc być np.: czarne czy czerwone porzeczki, agrest, jeżyny, maliny, śliwki albo wczesne jabłka.

Bardziej soczyste owoce przed wyłożeniem na ciasto warto odpowiednio przygotować. Po opłukaniu i osączeniu mieszam je zwykle z niewielką ilością cukru i skrobi ziemniaczanej. Pierwszy składnik wiadomo, ma dosłodzić owoce. Drugi zaś zapobiega przez nadmiernym „puszczaniem” soku w czasie pieczenia.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...