Puszyste i wilgotne ciasto z jabłkami robię na oleju. Przepis jest dziecinnie prosty

Dodano:
Ciasto z jabłkami Źródło: Shutterstock / photosimysia
To ciasto z jabłkami zawsze wychodzi. To pyszne, mięciutkie, wilgotne ciasto pełne owoców. Jest gotowe w mniej niż godzinę.

Ciasto z jabłkami można przygotować na wiele sposobów: na cieście kruchym, ucieranym, francuskim czy biszkoptowym. Ja lubię wykorzystywać proste ciasto na oleju z dodatkiem jogurtu: to doskonała baza pod owoce. Takie ciasto robi się szybko i łatwo. Jednocześnie jest to przepis, który śmiało mogę polecić nawet tym, którzy mówią, że nie potrafią piec ciast.

Jak zrobić proste ciasto z jabłkami na oleju?

Przepis na to ciasto z jabłkami bazuje na dwóch dodatkach, które sprawiają, że finalnie jest ono puszyste i wilgotne. To olej oraz jogurt. Ten ostatni reaguje ze środkami spulchniającymi, sprawiając, że ciasto pięknie wyrasta.

Do szarlotki można wybrać dowolne jabłka, choć ja lubię stawiać na kwaśne odmiany, typu antonówki czy szare renety. Może to być też miks jabłek. Ja zawsze wkrajam jabłka ze skórką, ale jeśli chcesz, możesz je obrać.

Inspiracja: jabłka przed położeniem na ciasto można posypać cynamonem. Wsyp do pokrojonych jabłek 1-2 łyżeczki cynamonu, wymieszaj i tak przygotowane owoce kładź na ciasto. Jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta, można też wymieszać jabłka z cukrem i cynamonem.

Przepis: Ciasto z jabłkami

Puszyste ciasto na oleju i jogurcie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
297 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jabłka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju

dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie jabłek i robienie ciastaCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników. Z jabłek wytnij gniazda nasienne. Pokrój owoce w kostkę lub plasterki.
  2. Pieczenie ciastaCiasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż jabłka. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.

Jak podawać ciasto z jabłkami?

Najprostsza wersja to ta z przepisu, czyli ciasto posypane cukrem pudrem. Ale można je również polać lukrem (świetna i smaczna opcja to lukier z dodatkiem odrobiny cynamonu) albo udekorować polewą czekoladową. W tej drugiej wersji polecam jeszcze posypać (nim czekolada zastygnie) prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Ciasto z jabłkami doskonale smakuje w towarzystwie dobrej kawy oraz herbaty. Może być ciastem codziennym, ale pasuje też na specjalne okazje. Takie ciasto łatwo spakować i zabrać jako słodką przekąskę, czy to do pracy, czy na wakacyjny wyjazd za miasto.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...