Ubijam kilka składników i dodaję sok z cytrusów. To mój sposób na smaczny i orzeźwiający mus
W gorące dni każdy szuka ochłody i orzeźwienia. Warto wtedy pamiętać o wodzie, ale można też sięgać po zimne napoje i lekkie desery. Moja propozycja na dziś to leciutki mus cytrusowy, który po schłodzeniu doskonale smakuje i odświeża. Polubiła go już cała moja rodzina, może i wam przypadnie do gustu?
Jak spulchnić mus owocowy?
Mus owocowy to lekki deser o piankowej strukturze. Można go spulchnić na dwa sposoby – po pierwsze, dodając do niego ubite na gęstą pianę jajka lub same białka. Drugi sposób polega na wymieszaniu pozostałych składników z ubitą na sztywno śmietanką kremówką. By zachować puszystą strukturę, deser zwykle zestala się żelatyną.
Jak zrobić lekki mus cytrusowy?
Ten mus cytrusowy zrobiłam na bazie jaj ubitych z cukrem. Smaku dodał mu sok z cytryny i limonki. Dodatkowo, dla lepszego smaku składniki te delikatnie wymieszałam z ubitą na sztywno śmietanką, a na koniec połączyłam z rozpuszczoną żelatyną. Mus zastudziłam w pucharkach, dzięki czemu po udekorowaniu wyglądał niczym deser z restauracji.
Przepis: Mus cytrusowy
Puszysty mus z dodatkiem soku z cytrusów
- Kategoria
 - Deser
 - Rodzaj kuchni
 - europejska
 - Czas przygotowania
 - 20 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 255 w każdej porcji
 
Składniki
- 2 jajka
 - 2 żółtka
 - 100 g cukru
 - 2 cytryny
 - 2 limonki
 - 100 g schłodzonej śmietanki 30%
 - 1 łyżeczka żelatyny
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCytryny i limonki wyszoruj, sparz wrzątkiem, wytrzyj. Na tarce z małymi oczkami zetrzyj z nich skórkę. Potem wyciśnij z owoców sok. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody.
 - Ubijanie masyW misce ubij na jasną, puszystą masę jajka, żółtka i cukier. Dodaj sok z cytryny i limonki oraz połowę otartej skórki. Miskę postaw nad garnkiem z lekko gotującą się wodą i miksuj ok.10 minut, aż masa zgęstnieje. Do ciepłej masy dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, do jej rozpuszczenia. Masę schłodź.
 - Wykańczanie musuSchłodzoną śmietankę ubij na sztywno, delikatnie połącz z masą jajeczno-cytrusową. Mus przelej do pucharków, wstaw na ok. 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posyp startą z cytrusów skórką.
 
Jak podać lekki mus cytrusowy?
Lekki mus cytrusowy przed podaniem warto posypać skórką startą z cytryny i limonki. Najlepiej sięgnąć po owoce z ekologicznych upraw, a jeśli nie mamy takiej pewności, dokładnie wyszorujmy limonki i cytryny, a po opłukaniu polejmy je wrzątkiem.
Deser można też posypać pokruszoną bezą czy herbatnikami albo wcisnąć w niego podłużny biszkopt. Składniki te przy okazji wzbogacą smak deseru. Elegancką dekoracją będą również świeże listki mięty lub melisy.