20 minut w kuchni i proste składniki. To wystarczy, by zrobić chrupiący deser lepszy niż Bounty
Domowa wersja kokosowego batonika zachwyca intensywnym smakiem wilgotnego nadzienia, chrupiącym spodem i pyszną czekoladową polewą. Co najlepsze – te batoniki robi się szybko i bez żadnego wysiłku, co czyni je idealnym deserem na każdą okazję.
Jak zrobić batoniki Bounty na chrupiącym spodzie?
Przygotowanie batoników Bounty na chrupiącym spodzie jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu, jednak trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo deser wymaga schłodzenia.
Pierwszy krok to przygotowanie chrupiącego spodu z pełnoziarnistych herbatników, roztopionej czekolady i masła. Zamiast herbatników pełnoziarnistych możesz użyć herbatników maślanych, kakaowych lub drobno pokruszonych sucharków. Spód można również przygotować z warstwy czekolady (roztopioną czekoladę trzeba rozprowadzić w wyłożonej folią spożywczą formie i wstawić do zamrażalnika).
Spód deseru schładzam w zamrażalniku i w międzyczasie przygotowuję intensywnie kokosowe, soczyste i miękkie nadzienie. Wiórki kokosowe mieszam ze słodzonym mlekiem skondensowanym i gęstym mleczkiem kokosowym. Możesz również namoczyć wiórki kokosowe w chudym mleku krowim lub kokosowym napoju roślinnym i dodać ulubione słodzidło do smaku (opcjonalnie). Masa powinna być gęsta. Najlepiej uformować małą kulkę – jeżeli się nie rozpada, to kokosowe nadzienie ma idealną konsystencję.
Kokosowe nadzienie wykładam na schłodzony spód, uklepuję i polewam grubą warstwą roztopionej czekolady. Tak przygotowany deser wstawiam na 4 godziny do lodówki.
Przepis: Batoniki bounty na chrupiącym spodzie
Te domowe batoniki rozpływają się w ustach,
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 4 godz. 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 501 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 180 g herbatników pełnoziarnistych
- 150 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki roztopionego masła
Na masę kokosową:
- 300 g wiórków kokosowych
- 150 ml mleczka kokosowego
- 150 ml słodzonego mleka skondensowanego
Na polewę:
- 250 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduHerbatniki zmiel na pył. Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Połącz rozdrobnione ciastka z czekoladą i płynnym masłem. Powstałą masą wylep spód wyłożonej folią spożywczą formy o wymiarach 20 x 20 cm. Spód deseru uklep i wstaw formę na 10 minut do zamrażalnika.
- Przygotowanie masy kokosowejWiórki kokosowe umieść w dużej misce. Dodaj mleczko kokosowe oraz słodzone mleko skondensowane. Wymieszaj i ewentualnie dosmacz cukrem, miodem, syropem z agawy lub wanilią.
- WykonanieWyłóż masę kokosową na schłodzony spód i wyrównaj wierzch. Na masę kokosową wlej roztopioną czekoladę i wyrównaj polewę (jeżeli czekolada szybko tężeje, to użyj do jej rozprowadzenia rozgrzanej we wrzątku łyżki lub metalowej szpatułki).
- Chłodzenie i krojenieGotowy deser wstaw do lodówki na 4 godziny, a następnie delikatnie wyjmij z formy i pokrój na mniejsze kawałki.
Domowe batoniki Bounty na chrupiącym spodzie najlepiej smakują schłodzone.
Wskazówka: do przygotowania spodu oraz polewy używam gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao, która świetnie równoważy słodycz nadzienia. Możesz również użyć czekolady deserowej lub mlecznej lub użyć połączenia różnych odmian czekolady.