20 minut w kuchni i proste składniki. To wystarczy, by zrobić chrupiący deser lepszy niż Bounty

Dodano:
Batoniki bounty na chrupiącym spodzie Źródło: Shutterstock / Antonina Vlasova
Batoniki Bounty na chrupiącym spodzie to domowa wersja popularnego przysmaku. Wystarczy kilka składników i 20 minut pracy, żeby rozkoszować się czekoladowo-kokosowym deserem.

Domowa wersja kokosowego batonika zachwyca intensywnym smakiem wilgotnego nadzienia, chrupiącym spodem i pyszną czekoladową polewą. Co najlepsze – te batoniki robi się szybko i bez żadnego wysiłku, co czyni je idealnym deserem na każdą okazję.

Jak zrobić batoniki Bounty na chrupiącym spodzie?

Przygotowanie batoników Bounty na chrupiącym spodzie jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu, jednak trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo deser wymaga schłodzenia.

Pierwszy krok to przygotowanie chrupiącego spodu z pełnoziarnistych herbatników, roztopionej czekolady i masła. Zamiast herbatników pełnoziarnistych możesz użyć herbatników maślanych, kakaowych lub drobno pokruszonych sucharków. Spód można również przygotować z warstwy czekolady (roztopioną czekoladę trzeba rozprowadzić w wyłożonej folią spożywczą formie i wstawić do zamrażalnika).

Spód deseru schładzam w zamrażalniku i w międzyczasie przygotowuję intensywnie kokosowe, soczyste i miękkie nadzienie. Wiórki kokosowe mieszam ze słodzonym mlekiem skondensowanym i gęstym mleczkiem kokosowym. Możesz również namoczyć wiórki kokosowe w chudym mleku krowim lub kokosowym napoju roślinnym i dodać ulubione słodzidło do smaku (opcjonalnie). Masa powinna być gęsta. Najlepiej uformować małą kulkę – jeżeli się nie rozpada, to kokosowe nadzienie ma idealną konsystencję.

Kokosowe nadzienie wykładam na schłodzony spód, uklepuję i polewam grubą warstwą roztopionej czekolady. Tak przygotowany deser wstawiam na 4 godziny do lodówki.

Przepis: Batoniki bounty na chrupiącym spodzie

Te domowe batoniki rozpływają się w ustach,

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
4 godz. 20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
501 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 180 g herbatników pełnoziarnistych
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki roztopionego masła

Na masę kokosową:

  • 300 g wiórków kokosowych
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 150 ml słodzonego mleka skondensowanego

Na polewę:

  • 250 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduHerbatniki zmiel na pył. Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Połącz rozdrobnione ciastka z czekoladą i płynnym masłem. Powstałą masą wylep spód wyłożonej folią spożywczą formy o wymiarach 20 x 20 cm. Spód deseru uklep i wstaw formę na 10 minut do zamrażalnika.
  2. Przygotowanie masy kokosowejWiórki kokosowe umieść w dużej misce. Dodaj mleczko kokosowe oraz słodzone mleko skondensowane. Wymieszaj i ewentualnie dosmacz cukrem, miodem, syropem z agawy lub wanilią.
  3. WykonanieWyłóż masę kokosową na schłodzony spód i wyrównaj wierzch. Na masę kokosową wlej roztopioną czekoladę i wyrównaj polewę (jeżeli czekolada szybko tężeje, to użyj do jej rozprowadzenia rozgrzanej we wrzątku łyżki lub metalowej szpatułki).
  4. Chłodzenie i krojenieGotowy deser wstaw do lodówki na 4 godziny, a następnie delikatnie wyjmij z formy i pokrój na mniejsze kawałki.

Domowe batoniki Bounty na chrupiącym spodzie najlepiej smakują schłodzone.

Wskazówka: do przygotowania spodu oraz polewy używam gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao, która świetnie równoważy słodycz nadzienia. Możesz również użyć czekolady deserowej lub mlecznej lub użyć połączenia różnych odmian czekolady.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...