Sezonowy farsz do tych pierogów to czysta poezja. Jest leciutki i pełen smaku

Dodano:
Pierogi z bobem Źródło: Shutterstock / Monika_1
Pierogi są tym daniem, które mogę jeść przez cały rok. Zmieniam tylko nadzienie na bardziej sezonowe. Dziś zapraszam was na pyszne pierogi z aromatycznym, bezmięsnym farszem. Robi się go prosto, w zasadzie z dwóch składników.

Letnie pierogi są o wiele lżejsze od tych serwowanych zimą czy na święta. To za sprawą farszu, który zwykle robi się z owoców. Ja jednak przyrządzam latem niepowtarzalne, wytrawne nadzienie z sezonowego warzywa. Spróbujcie, a też z pewnością wam posmakuje.

Jak przygotować bób na farsz?

Bób przeznaczony na farsz należy wcześniej ugotować. Wystarczy gotować go 7-10 minut, by zrobił się miękki, ale nie był rozgotowany. Po odsączeniu i przestudzeniu nasiona należy obrać ze skórki, dzięki czemu farsz będzie delikatny i warzywo da się łatwiej rozgnieść. Lepiej nie rozgniatać go jednak zbyt dokładnie, bo farsz jest smaczniejszy, gdy czuć w nim kawałeczki warzywa.

Jak zrobić pierogi z zielonym farszem?

Moje letnie pierogi robię z zielonym farszem. A farsz przygotowuję z bobu i prostych dodatków. Wśród nich najważniejsze to ser feta i cebula. Pierwszą kruszę, drugą siekam i podsmażam na maśle. Oprócz nich do farszu wsypuję też trochę posiekanego koperku. Ten zestaw świetnie się uzupełnia i dobrze komponuje się z pierogowym ciastem.

Ciasto na pierogi robię bez jajka, czyli z mąki, szczypty soli, odrobiny oliwy i dobrze ciepłej wody. Składniki są proste, tanie, a przygotowane z nich ciasto wychodzi miękkie i elastyczne. Co istotne, z tego ciasta łatwo formuje się pierogi, które nigdy się nie kleją i nie rozpadają w czasie gotowania.

Przepis: Pierogi z bobem i fetą

Lekkie pierogi z sezonowym farszem z bobu i sera feta

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

Na farsz:

  • 300 g bobu
  • 100 g sera feta
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka masła
  • koperek
  • pieprz

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 3/4 szklanki dobrze ciepłej wody
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuBób ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Odcedź go, przestudź, obierz, rozgnieć widelcem. Cebulę obierz, drobno posiekaj, zeszklij na maśle. Do bobu dodaj pokruszony ser feta, podsmażoną cebulkę i posiekany koperek. Wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem.
  2. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli i olej. Wlej większość ciepłej wody, wymieszaj składniki. Zagnieć z nich gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj do niego nieco więcej wody.
  3. Formowanie i gotowanieCiasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, szklanką wykrawaj z niego krążki i nadziewaj je farszem. Dokładnie zlep brzegi. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.

Jak podać pierogi z zielonym farszem?

Pierogi z zielonym farszem zwykle podaję z zeszkloną na maśle lub oleju cebulką. Dobrze też jednak będą smakować polane masłem podgrzanym z tymiankiem lub miętą. Inne sposoby ich podania to: jogurt grecki i mięta, gęsta, kwaśna śmietana i koperek, sos jogurtowo-cytrynowy lub pieczone pomidorki koktajlowe. Wybierzcie swoją ulubioną wersję!

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...