Ten kurczak z patelni wychodzi aromatyczny, jak żaden inny. Skórka jest złota i chrupiąca

Dodano:
Pałki z kurczaka z patelni Źródło: Shutterstock / Evgeniy Ovchinnikov
To mięso do obiadu zachwyca soczystością, aromatem i chrupiącą skórką. Sekret to dodatki, a wszystko przygotujesz na patelni.

Pałki z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs: nie są drogie, a do tego łatwo i szybko je się przyrządza. To mięso, które w kuchni daje wiele możliwości. Nasza propozycja to aromatyczny kurczak z patelni, lekko pikantny, z dodatkiem kolendry, czosnku i cebuli.

Jak zrobić pałki z kurczaka z patelni?

To przepis bardzo prosty, a zaczynamy od zamarynowania pałek z kurczaka (w razie potrzeby do marynaty można dodać więcej oliwy). Pałki można smażyć od razu, ale można je też przygotować wcześniej i wstawić zamarynowane do lodówki na 1-2 godziny – wówczas będą jeszcze smaczniejsze.

Do marynaty dodajemy ostrą paprykę. Jeśli lubisz bardzo pikantne dania, możesz dodać jej więcej. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zmniejsz ilość przyprawy lub całkowicie zastąp ją słodką papryką.

Rada: pod koniec smażenia, można mięso dodatkowo skropić odrobiną soku z limonki.

Na koniec mięso posypujemy świeżą kolendrą, która doskonale komponuje się z całym daniem. Jeśli jednak nie jesteś fanem kolendry, zastąp ją drobno posiekaną natką pietruszki, ta wersja będzie inna, ale równie smaczna.

Przepis: Aromatyczny kurczak z patelni

Pomysł na pałki z kurczaka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
461 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 4 gałązki kolendry

na marynatę:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z limonki

dodatkowo:

  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsa i składnikówWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na marynatę, wrzuć pałki do jednej miski i wymieszaj z marynatą. Cebulę pokrój na ósemki, główkę czosnku przekrój w poprzek na pół, kolendrę posiekaj.
  2. Smażenie mięsaNa patelni rozgrzej oliwę i obsmaż pałki na złoto z każdej strony. Dorzuć na patelnię cebulę i czosnek, przykryj pokrywką i duś ok. 10 minut, po tym czasie przewróć mięso na drugą stronę i smaż do miękkości. Na koniec posyp wszystko świeżą kolendrą.

Z czym podawać kurczaka z patelni?

Kurczak z patelni z naszego przepisu to doskonałe mięso do obiadu. Można je serwować z różnymi dodatkami, ale szczególnie polecamy je z dodatkiem ryżu i surówek w stylu orientalnym (np. surówki z marchewki chili, kimchi czy surówek z białej kapusty).

Pałki z kurczaka w tej wersji dobrze smakują także z pieczonymi ziemniakami albo frytkami. W lżejszej wersji można je podawać be dodatku skrobiowego, a tylko z surówką. Doskonale pasują tu lekkie surówki na bazie kapusty pekińskiej, surówki z dodatkiem ogórków czy pomidorów. Do mięsa można również podać zimne sosy, np. jogurtowy z czosnkiem albo z ziołami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...