Sałatka „Warzywny stos” kusi, smakuje i syci. Wymyślił ją mój mąż, a robią już wszyscy znajomi
Sałatki można przygotować z różnych składników, ale duży udział mają w nich zwykle warzywa. Sałatka wymyślona przez mojego męża zawiera w zasadzie same warzywa i dlatego jest soczysta, lekka i bardzo apetyczna. Ciekawie też prezentuje się na stole, bo mąż nie podaje jej w salaterce lecz usypuje z niej na półmisku lub dużym talerzu kolorowy stos.
Pożywne składniki sałatki „Warzywny stos”
Sałatka „Warzywny stos”, jak sama nazwa wskazuje jest przygotowywana w zasadzie z samych warzyw. Mimo to jest pożywna. To dlatego, że jednym z tych warzyw jest awokado. Zawiera ono dużo zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, które świetnie zaspokajają apetyt. Poza tym do sałatki dodaje się też pestki dyni, które również są bogate w wartościowe tłuszcze, a zatem i kaloryczne.
Jak zrobić sałatkę „Warzywny stos”?
Sałatka „Warzywny stos” składa się z kilku kolorowych, soczystych i smacznych warzyw. Wśród nich są: awokado, pomidor, ogórek, cebula, rzodkiewka. By sałatka dała się usypać w charakterystyczny stos warzywa trzeba nieco grubiej pokroić. Doskonałym źródłem smaku są też w niej pestki dyni i świeża kolendra, które dodatkowo dodają potrawie apetycznego wyglądu.
Przepis: Sałatka „Warzywny stos”
Warzywna sałatka z awokado
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 3 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 1 ogórek sałatkowy
- 2 duże pomidory
- 2 awokado
- kilka rzodkiewek
- 1/2 czerwonej cebuli
- świeża kolendra
- 2 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywOgórek umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokój w grubsze półplasterki. Pomidory umyj, pokrój w dużą kostkę. Awokado obierz, usuń pestkę, pokrój w sporą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w półkrążki. Rzodkiewki oczyść, każdą przekrój na pół, a potem pokrój w plasterki.
- Wykańczanie sałatkiPestki dyni podpraż na suchej patelni, wystudź. Kolendrę posiekaj. Pestki i kolendrę dodaj do rozdrobnionych warzyw, wymieszaj. Dodaj oliwę i sok z cytryny, dopraw do smaku. Z sałatki usyp na dużym talerzu charakterystyczny stos.
Inna wersja sałatki „Warzywny stos”
Jeśli nie przepadacie za świeżą kolendrą, możecie ją zastąpić inną zieleniną. Dobrze sprawdzi się natka pietruszki albo kiełki. Jedne i drugie są smaczne i wartościowe. Pestki dyni można zaś podmienić pestkami słonecznika. Jedne i drugie warto wcześniej krótko podprażyć na suchej patelni – nabiorą aromatu.