Dodaję do kruchego ciasta jeden aromatyczny składnik. Przepis jest prosty, a efekt jak z cukierni
To kruche ciasteczka z lawendą. Dodatek aromatycznych, intensywnie pachnących kwiatów sprawia, że to deser, choć prosty, to wyjątkowy. Takie ciastka są idealnym towarzystwem do kawy czy herbaty.
Jak zrobić kruche ciasteczka z lawendą?
Bazą jest proste ciasto kruche. Przy takim cieście ważna jest zasada: kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego masło powinno być zimne, wyrabianie możliwie jak najkrótsze i potem koniecznie trzeba schłodzić ciasto w lodówce. Ja tu często stosuję prosty patent, który podpatrzyłam u cukierniczki (nie lubię męczyć się z wałkowaniem zimnego ciasta): po wyrobieniu rozwałkowuję ciasto na płaskie placki pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i tak wkładam do schłodzenia. Potem wystarczy powycinać kształty i piec.
W przepisie podaję do wyboru masło lub margarynę do pieczenia. Ciasteczka z masłem będą miały bardziej intensywny, wyraźnie maślany posmak i szybciej się zrumienią. Ciastka z margaryną będą delikatniejsze w smaku.
Ile lawendy dodać do ciasteczek? To dość umowna kwestia, bo wszystko zależy od indywidualnego gustu. Przy lawendzie jednak należy uważać, aby nie przesadzić: kwiaty są intensywne w swoim aromacie i zbyt duża ilość może sprawić, że deser nie będzie smaczny.
Przepis: Ciasteczka lawendowe
Pomysł na kruche ciasteczka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 731 w każdej porcji
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 500 g zimnego masła lub margaryny do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1-2 łyżki suszonych kwiatów lawendy
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaPosiekaj zimny tłuszcz z mąką, dodaj żółtka i cukier, zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodaj kwiatki lawendy, zagnieć. Zawiń ciasto i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Pieczenie ciasteczekPodziel ciasto na mniejsze kawałki, rozwałkuj i wycinaj dowolne kształty. Układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 170 stopni.
Gotowe ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo kruche: należy je przed podaniem dobrze ostudzić.
Do jakich deserów można dodać lawendę?
Lawenda, ze swoim charakterystycznym, lekko ziołowym aromatem, doskonale komponuje się z wieloma deserami, nadając im niepowtarzalny smak i subtelną nutę elegancji. Ciastka z naszego przepisu to tylko jedna z opcji. Lawenda może np. wzbogacić klasyczny krem brûlée: wystarczy dodać do śmietanki odrobinę suszonych kwiatów, które pod wpływem ciepła uwalnia swój zapach. Świetnie sprawdzi się również w panna cotcie, zwłaszcza w połączeniu z wanilią lub miodem.
W lodach lawenda tworzy pyszny duet ze śmietankową bazą, ale można ją też dodać do lodów z malinami, borówkami czy lodów cytrynowych. Lawenda sprawdzi się też w cieście drożdżowym i babkach cytrynowych. Można ją dodać do ciasta, abo połączyć suszone kwiatki z lukrem. Coraz popularniejszym pomysłem są musy i serniki z dodatkiem lawendy, która dobrze współgra z białą czekoladą lub ricottą. Do deserów można wykorzystać nie tylko kwiaty lawendy, ale też syrop z lawendy.