Ciasto chrupiąca malina to słodki hit na lato. Sekretem jest zdrowy dodatek
Jedni nazywają to ciastem chrupiąca malina, inni batonikami malinowymi. Jedno jest pewne: to deser niebanalny i pyszny, choć łatwy do zrobienia. Jego zaletą jest dodatek płatków owsianych, które dodają chrupkości, ale też są zdrowym elementem deseru.
Jak zrobić ciasto chrupiąca malina?
Nie ma tu żadnego ubijania, miksowania czy wyrabiania. Wystarczy jedna miska i widelec. Chodzi o to, aby suche składniki dobrze wymieszać z roztopionym masłem. To zabieg podobny do robienia spodów do ciast z herbatników czy innych ciastek: tu bazą jest mąka oraz płatki owsiane.
Ważne jest, aby na pierwszą warstwę dżem malinowy wykładać ostrożnie. Najlepiej małymi porcjami, kawałek po kawałku. Wówczas warstwa na spodzie nie zniszczy się. Potem już tylko pozostanie wysypanie reszty masy na wierzch i zapieczenie na złoto.
Rada: dżem malinowy na potrzeby ciasta możesz zrobić łatwo i szybko w domu. WSyp maliny do rondelka lub na głębszą patelnię, dodaj odrobinę cukru i podgrzewaj. Smaż maliny z cukrem, aż osiągną pożądaną przez ciebie konsystencję. Jeśli nakładasz je na ciasto z naszego przepisu, najpierw je przestudź.
Przepis: Ciasto chrupiąca malina
Pyszny deser z malinami i płatkami owsianymi.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 320 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych tradycyjnych
- ½ szklanki cukru
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 120 g roztopionego masła
- 1 szklanka dżemu malinowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy z płatkamiWymieszaj mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Wlej roztopione masło i dobrze wymieszaj. Powstanie coś w rodzaju kruszonki.
- Pieczenie ciasta2/3 masy z płatkami wyłóż na dno formy i delikatnie ugnieć. Połóż warstwę dżemu (nakładaj małymi porcjami). Posyp wierzch pozostałą masą z płatkami. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch się ładnie zezłoci.
Jak podawać batoniki malinowe?
Ciasto chrupiąca malina czy inaczej batoniki malinowe należy po upieczeniu dobrze wystudzić (a nawet można schłodzić w lodówce) i dopiero kroić na kawałki. To deser doskonały to kawy, ale też pyszna przekąska do zabrania w podróż, na wakacyjny piknik czy do pracy.
Ciasto przed podaniem można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem i serwować ze świeżymi malinami.