Te ekspresowe lody z malinami zachwycają aksamitnością. Mają prosty skład, a smakują nieziemsko

Dodano:
Lody śmietankowo-malinowe Źródło: Shutterstock / MShev
To lody bez maszynki, bez długiej listy składników i bez konieczności miksowania w czasie mrożenia. To tylko kilkanaście minut pracy, bo resztę robi zamrażarka.

Te domowe lody śmietankowo-malinowe zachwycają smakiem i wyjątkowo aksamitną konsystencją. Trudno uwierzyć, że nie potrzeba do ich zrobienia ani maszynki, ani zabiegów w postaci miksowania lodów w trakcie mrożenia. Sekret to odpowiednie składniki, bo bazą jest tu śmietanka kremówka.

Jak zrobić lody śmietankowo-malinowe?

Szykując się do zrobienia lodów śmietankowo-malinowych trzeba koniecznie włożyć śmietankę i mleko wcześniej do lodówki. Śmietana do ubijania powinna być dobrze schłodzona. Wystarczy ją ubić i dodać mleko, które osłodzi deser.

Maliny szykujemy osobno: robimy coś w rodzaju malinowego sosu, łącząc owoce z miodem na patelni czy w rondelku. Ważne, aby je przestudzić. Potem już tylko pozostaje przełożenie masy na lody do pojemnika lub foremki i niedbałe wymieszanie z malinami. Tak przygotowane lody muszą trafić do zamrażarki na ok. sześć godzin.

Przepis: Lody śmietankowo-malinowe

Kremowe lody bez maszynki.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
597 w każdej porcji

Składniki

  • 600 ml śmietanki 36%
  • 1/4 szklanki słodkiego mleka skondensowanego
  • 1 szklanka malin
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie malinMaliny wrzuć do rondelka, podgrzewaj, aż się rozpadną, dodaj miód. Wymieszaj i zostaw do wystudzenia.
  2. Robienie lodówUbij śmietankę na sztywno. Dodaj mleko i krótko ubijaj. Przełóż masę do pojemnika na lody. Wylej na wierzch maliny z miodem i wymieszaj całość patyczkiem, tworząc esy-floresy. Wstaw do zamrażarki na 6-7 godzin.

Inne pomysły na domowe lody z malinami

Nasz przepis możesz potraktować jako bazę do pysznych eksperymentów. Do lodów możesz dodać np. pokruszone herbatniki, kawałki ciastek czekoladowych, białą czekoladę oraz całe maliny. Polewą czekoladową możesz też oblać zmrożone już lody (to świetna opcja, jeśli mrozisz je w podłużnej formie i kroisz potem niczym kromki ciasta.

Lody można zrobić w różnych foremkach, także w wersji lodów na patyku. Przygotowane w pudełku można nakładać gałkownicą i serwować ze świeżymi malinami oraz bitą śmietaną. Porcję takich lodów można też podać w filiżance razem z gorącym espresso: gwarantujemy, to niebo w gębie!

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...