Ta cukinia w chrupiącej panierce to przekąska idealna. Sekret to aromatyczny ser
Cukinia to jedno z najbardziej popularnych warzyw. Nic dziwnego: możliwości na jej wykorzystanie jest nieskończenie wiele. Nasza propozycja to smażona cukinia w panierce z bułki tartej i parmezanu. Wychodzi chrupiąca i pełna smaku.
Jak zrobić smażoną cukinię w panierce?
Przygotowanie cukinii w panierce jest proste. Cukinię możesz pokroić w dowolny sposób, na plastry lub słupki. Słupki są świetną opcją, jeśli cukinia ma być typową przekąską, którą jemy palcami. Do obiadu idealnie sprawdzą się wygodne do jedzenia widelcem i nożem krążki.
Panierka to, można powiedzieć, klasyczna panierka jak do kotletów. Zmieniamy w niej jednak jedną rzecz i do bułki tartej dodajemy sporo parmezanu. Cukinię obtoczoną, w mące, jajku i bułce z serem wystarczy już tylko kłaść na rozgrzany olej. Najlepiej wykorzystać tu olej o neutralnym smaku, np. olej rzepakowy albo słonecznikowy.
Przepis: Cukinia panierowana z serem
Pyszna przekąska z cukinii.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 328 w każdej porcji
Składniki
- 2 cukinie
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCukinię pokrój w słupki (jak na zdjęciu) lub grubsze plastry, dopraw solą i pieprzem. Przygotuj trzy miseczki: z mąką, z rozmąconymi jajkami, z bułką wymieszaną z parmezanem.
- Smażenie cukiniiNa patelni lub w rondelku rozgrzej olej. Cukinię panieruj kolejno w mące, jajku i bułce z serem. Kładź na głęboki tłuszcz i smaż na złoto.
Gotową cukinię warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na sicie lub ręczniku papierowym.
Jak podawać cukinię panierowaną w bułce tartej i parmezanie?
Cukinia z tego przepisu może być dodatkiem do obiadu, ale też – jeśli to obiad bezmięsny – gwiazdą tego posiłku. Wówczas podaj cukinię z ziemniakami i ulubioną surówką, np. mizerią lub sałatką z pomidorów. Cukinię można też serwować do mięs, np. pieczonego kurczaka czy mięs z patelni.
Jako przekąskę smażoną cukinie podawaj z zimnymi sosami. Doskonale sprawdzą się tu wszelkie sosy na bazie jogurtu, majonezu czy śmietany, np. czosnkowy czy ziołowy. Można też cukinię podawać z keczupem lub ostrymi sosami z dodatkiem papryki.