Ta cukinia w chrupiącej panierce to przekąska idealna. Sekret to aromatyczny ser

Dodano:
Cukinia panierowana Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Smażona cukinia w panierce to pomysł na dodatek do obiadu lub niebanalną przekąskę. Przepis jest łatwy i szybki.

Cukinia to jedno z najbardziej popularnych warzyw. Nic dziwnego: możliwości na jej wykorzystanie jest nieskończenie wiele. Nasza propozycja to smażona cukinia w panierce z bułki tartej i parmezanu. Wychodzi chrupiąca i pełna smaku.

Jak zrobić smażoną cukinię w panierce?

Przygotowanie cukinii w panierce jest proste. Cukinię możesz pokroić w dowolny sposób, na plastry lub słupki. Słupki są świetną opcją, jeśli cukinia ma być typową przekąską, którą jemy palcami. Do obiadu idealnie sprawdzą się wygodne do jedzenia widelcem i nożem krążki.

Panierka to, można powiedzieć, klasyczna panierka jak do kotletów. Zmieniamy w niej jednak jedną rzecz i do bułki tartej dodajemy sporo parmezanu. Cukinię obtoczoną, w mące, jajku i bułce z serem wystarczy już tylko kłaść na rozgrzany olej. Najlepiej wykorzystać tu olej o neutralnym smaku, np. olej rzepakowy albo słonecznikowy.

Przepis: Cukinia panierowana z serem

Pyszna przekąska z cukinii.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
328 w każdej porcji

Składniki

  • 2 cukinie
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCukinię pokrój w słupki (jak na zdjęciu) lub grubsze plastry, dopraw solą i pieprzem. Przygotuj trzy miseczki: z mąką, z rozmąconymi jajkami, z bułką wymieszaną z parmezanem.
  2. Smażenie cukiniiNa patelni lub w rondelku rozgrzej olej. Cukinię panieruj kolejno w mące, jajku i bułce z serem. Kładź na głęboki tłuszcz i smaż na złoto.

Gotową cukinię warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na sicie lub ręczniku papierowym.

Jak podawać cukinię panierowaną w bułce tartej i parmezanie?

Cukinia z tego przepisu może być dodatkiem do obiadu, ale też – jeśli to obiad bezmięsny – gwiazdą tego posiłku. Wówczas podaj cukinię z ziemniakami i ulubioną surówką, np. mizerią lub sałatką z pomidorów. Cukinię można też serwować do mięs, np. pieczonego kurczaka czy mięs z patelni.

Jako przekąskę smażoną cukinie podawaj z zimnymi sosami. Doskonale sprawdzą się tu wszelkie sosy na bazie jogurtu, majonezu czy śmietany, np. czosnkowy czy ziołowy. Można też cukinię podawać z keczupem lub ostrymi sosami z dodatkiem papryki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...