Wkładam do lodówki po 15 minutach. Ten deser bez pieczenia to lekka chmurka i hit lata
Puszysta pianka o intensywnym, truskawkowym smaku to jeden z najlżejszych deserów. Obłędne ciasto bez pieczenia nie wymaga wiele pracy i dużych wydatków – przygotujesz je z kilku prostych składników.
Z czego zrobić spód do lekkiego ciasta bez pieczenia?
Na spód do ciasta bez pieczenia nadają się różne ciastka. Najmniej wymagające jest wyłożenie spodu formy okrągłymi lub podłużnymi biszkoptami lub maślanymi/kakaowymi herbatnikami. Herbatniki oraz inne ciastka np. krakersy, markizy i ciastka pełnoziarniste można również wykorzystać do przygotowania chrupiącego spodu z dodatkiem masła. Formę przed dodaniem masy możesz też wyłożyć np. waflem tortowym lub waflami ryżowymi (polecam na warstwę wafli wylać roztopioną czekoladę i poczekać z dodawaniem masy, aż czekolada zastygnie).
W poniższym przepisie uwzględniłem spód bez pieczenia w wersji fit, który przygotowuję z płatków owsianych górskich, orzechów laskowych, niewielkiej ilości klarowanego masła oraz daktyli.
Jak zrobić truskawkowy mus na spodzie bez pieczenia?
Przygotowanie lekkiego deseru jest proste i szybkie. Płatki owsiane, łuskane orzechy laskowe oraz daktyle blenduję (orzechy możesz uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, żeby miały bardziej wyrazisty smak), a następnie dodaję 3 łyżki roztopionego masła klarowanego. Masą o konsystencji mokrego piasku wylepiam dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Spód wstawiam do lodówki na czas przygotowywania musu truskawkowego.
Mus robię na bazie zmiksowanych truskawek (doskonale sprawdzą się również maliny, borówki, leśne jagody, morele, brzoskwinie), które łączę z galaretkami i po wystudzeniu dodaję do masy ze śmietanki kremówki 36%, jogurtu greckiego i serka mascarpone. Możesz zrezygnować z dodawania galaretek, dosłodzić masę do smaku i dodać 6 łyżeczek żelatyny (żelatynę rozpuść w 7 łyżkach gorącej wody i dokładnie wymieszaj). Z proporcji składników w moim przepisie przygotujesz deser w tortownicy o średnicy 20-22 cm.
Wskazówka: jogurt grecki/jogurt naturalny oraz kwaśna śmietana pomagają uratować krem, gdy śmietanka jest zbyt długo ubijana i się zwarzy. Wystarczy dodać 2-3 łyżki i krótko zmiksować, a bita śmietana stanie się gęsta i kremowa.
Przepis: Truskawkowy mus na spodzie bez pieczenia
Obłędnie lekki deser na chrupiącym spodzie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 344 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki łuskanych orzechów laskowych
- 8 suszonych daktyli
- 3 łyżki roztopionego klarowanego masła
Na mus truskawkowy:
- 600 ml zmiksowanych truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 150 g jogurtu greckiego
- 3 galaretki o smaku truskawkowym
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduPłatki owsiane górskie, daktyle i orzechy laskowe umieść w pojemniku blendera i miksuj, aż powstanie klejąca masa (polecam miksować w trybie pulsacyjnym). Następnie dodaj roztopione masło klarowane i miksuj, aż składniki się połączą. Powstałą masę przełóż do tortownicy, wyrównaj i uklep, a następnie wstaw do lodówki.
- Przygotowanie musu truskawkowegoZmiksowane truskawki przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia. Wyłącz grzanie, dodaj galaretki i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. W wysokim naczyniu ubij na sztywno śmietankę kremówkę, a następnie stopniowo dodawaj jogurt grecki i serek mascarpone (naprzemiennie, łyżka po łyżce). Gęstą i puszystą masę wymieszaj ze zmiksowanymi truskawkami (owoce z galaretką powinny być lekko schłodzone).
- Wykonanie i chłodzenieWyłóż mus truskawkowy na schłodzony spód i wyrównaj wierzch deseru łyżką. Przykryj tortownicę folią spożywczą i wstaw na minimum 4 godziny do lodówki.
Truskawkowy mus na spodzie bez pieczenia podaję mocno schłodzony. Wskazówka: możesz udekorować wierzch lekkiego deseru np. całymi/pokrojonymi truskawkami, galaretką, polewą z roztopionej czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej).