To genialne ciasto z porzeczkami zawsze wychodzi. Sprawdzony przepis na sezonowy deser

Dodano:
Ciasto porzeczkowe Źródło: Shutterstock / Marharyta Kovalenko
To pyszne ciasto jest delikatne, puszyste, wilgotne i pełne owoców. Przepis jest prosty i szybki, bo po niespełna godzinie wyjmiesz z piekarnika gotowy wypiek.

Ciasto z porzeczkami z tego przepisu to proste ciasto jogurtowe. Można je przyrządzić także z innymi owocami sezonowymi, ale porzeczki tworzą z nim jedną z najsmaczniejszych kompozycji.

Jak zrobić ciasto z porzeczkami?

Do ciasta można wykorzystać dowolne porzeczki (czarne, czerwone, ale też białe) lub ich mieszankę. Porzeczki należy oberwać z gałązek. Samo ciasto robi się ekspresowo, ale przyda się do tego mikser, bo na początku ubijamy jajka na puszysty kogel-mogel.

Ważne: poświęć na ubijanie jaj z cukrem ok. 5 minut, masa powinna jasna, puszysta, a cukier całkowicie się rozpuścić. Potem już tylko wystarczy dodać resztę składników i wymieszać. W przepisie olej możesz zastąpić roztopionym masłem, jeśli tak robisz, pamiętaj, że masło powinno być przestudzone.

Jeśli lubisz, ciasto przed pieczeniem można posypać również kruszonką. Może to być kruszonka zarówno na bazie mąki pszennej, jak i migdałowej (kruszonkę robimy mieszając mąkę, cukier i masło w proporcjach: 2:1:1, czyli np. 80 g mąki i po 40 g cukru i masła).

Przepis: Ciasto porzeczkowe

Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
263 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka porzeczek

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników.
  2. Pieczenie ciastaCiasto wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Na wierzchu wysyp owoce. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak podawać ciasto porzeczkowe?

Gotowe i przestudzone ciasto porzeczkowe można delikatnie oprószyć cukrem pudrem ewentualnie polać niewielką ilością lukru. Przed podaniem można je też udekorować listkami mięty i gałązkami świeżych porzeczek.

Ciasto doskonale smakuje podane do kawy czy herbaty. To deser, który łatwo można zapakować na piknik poza domem czy wakacyjną wycieczkę. Ciasto może stać kilka dni, ale idziemy o zakład: to ciasto jest tak dobre, cała blacha nie doczeka kolejnego dnia.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...