Ziemniaki książęce zachwycają smakiem i prostotą. To wszystko przez pożywną zalewę

Dodano:
Zapiekane ziemniaki Źródło: Shutterstock / Georgina198
Młode ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią. Jednak te zapiekane najbardziej, zwłaszcza gdy zalewę do nich zrobi się z prostego, pożywnego produktu. Takie pieczone ziemniaki można zjeść do obiadu, a nawet na obiad.

Młode ziemniaki różnią się znacząco od tych jesiennych. Mają delikatny smak i zawierają stosunkowo niedużo skrobi. To sprawia, że są przyjemnie wilgotne. Idealnie nadają się do gotowania i pieczenia. Dziś zapraszam was na ziemniaki książęce, które nie bez powodu mają taką nazwę. Smakują iście po królewsku, a to wszystko dzięki prostej zalewie.

W jakiej zalewie można zapiekać ziemniaki?

Ziemniaki przeznaczone do zapiekania można pokryć różnymi zalewami. Chyba najpopularniejsza jest śmietanowa z dodatkiem sera i przypraw. Jednak można też przygotować zalewę z jajek i śmietanki lub mleka, a także z jogurtu naturalnego i ziół. Dobrze też sprawdzi się bulion z aromatycznymi dodatkami oraz serek ziarnisty z przyprawami.

Jak zrobić ziemniaki w pożywnej zalewie?

Ziemniaki książęce zapiekam w zalewie z serka ziarnistego i aromatycznych dodatków. Są nimi czosnek, gałka muszkatołowa i koperek. Do masy dodaję też jajko i trochę startego sera. Dzięki temu, po upieczeniu masa jest zwarta, kremowa, a ziemniaki miękkie i pełne smaku. Do pieczenia można przeznaczyć całe, drobne ziemniaki albo większe, pokrojone w talarki lub w łódeczki. Rozdrobnione szybciej się upieką.

Przepis: Ziemniaki książęce

Ziemniaki pieczone w zalewie z serka wiejskiego

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 800 g małych, młodych ziemniaków
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g startego sera, np. parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, osusz. Większe pokrój w talarki lub w łódeczki. Serek wiejski wymieszaj z jajkiem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, posiekanym koperkiem i startym serem. Masę dopraw gałką, solą i pieprzem.
  2. Zapiekanie ziemniakówZiemniaki umieść w naczyniu do zapiekania. Zalej je przygotowaną masą. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż będą miękkie, a wierzch się zarumieni.

Jak podać zapiekane ziemniaki?

Zapiekane ziemniaki można podać jako danie główne, np. z surówką i jajkiem sadzonym albo z grillowanymi warzywami. Będą też stanowiły smaczny dodatek do pieczonych mięs, np. karkówki, drobiu, ryb czy gotowanych albo grillowanych warzyw.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...