3 składniki i 3 minuty. Tyle wystarczy, by zrobić oczyszczający napój z arbuza

Dodano:
Napój z arbuza Źródło: Shutterstock / Irina Rostokina
Jest już sezon na arbuzy i można je kupić w dobrej cenie. Warto wykorzystać ten fakt i zafundować sobie mały detoks. Właśnie z arbuza i dwóch dodatków można zrobić wspaniały, oczyszczający napój, który jednocześnie świetnie nawadnia i orzeźwia.

Arbuz to wspaniały, sezonowy owoc, który towarzyszy nam przez całe lato. Ma doskonały, orzeźwiający smak i jest niezwykle soczysty. Dzięki temu idealnie nadaje się na letnią przekąskę czy do sałatek. Można go też zamienić w pyszny, oczyszczający napój.

Wartość odżywcza arbuza

Arbuz to niskokaloryczny, silnie nawadniający owoc. To dlatego, że w ok. 90% składa się z wody. 100 g arbuza ma tylko ok. 30 kcal. Owoc ten dostarcza nam też beta-karotenu, który korzystnie wpływa na wzrok i skórę, a także likopenu – silnego przeciwutleniacza, który działa przeciwzapalnie i wspomaga pracę serca. Poza tym arbuz stanowi także źródło witaminy C, wspierającej odporność oraz potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Z powyższych powodów owoc ten stanowi doskonały składnik diet odchudzających i oczyszczających.

Jak zrobić oczyszczający napój z arbuza?

By przygotować oczyszczający napój z arbuza, wystarczy sięgnąć po jego miąższ i dwa dodatki. Arbuz jest na tyle soczysty, że po zblendowaniu zamienia się w orzeźwiający płyn. Gdy wzbogacimy go sokiem z limonki i miętą, całość będzie nie tylko orzeźwiająca, ale też będzie miała silne właściwości detoksykujące. Warto pić sobie latem taki napój 2-3 razy dziennie, bo wspomaga usuwanie zbędnych produktów przemiany materii i doskonale wpływa na samopoczucie.

Przepis: Napój arbuzowy

Oczyszczający i orzeźwiający napój z arbuza, limonki i mięty

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
3 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 800 g miąższu arbuza
  • 1 limonka
  • 2 gałązki świeżej mięty

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMiąższ arbuza pokrój w kostkę, możesz go oczyścić z pestek. Z limonki wyciśnij sok. Miętę opłucz, osusz, oberwij listki.
  2. Blendowanie składnikówW kubku miksującym umieść miąższ arbuza, sok z cytryny i większość listków mięty. Składniki zblenduj na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej trochę wody mineralnej.
  3. Podawanie napojuNapój rozlej do szklanek, do każdej wrzuć 2-3 kostki lodu. Udekoruj listkami mięty i ewentualnie plasterkiem limonki.

Czym warto wzbogacić napój z arbuza?

Jeśli chcecie wzmocnić oczyszczające działanie arbuzowego napoju, możecie go wzbogacić różnymi składnikami. Dobrze sprawdzą się tu np.:

  • imbir – wspomaga trawienie, pobudza krążenie, dodaje pikantnego smaku;
  • ogórek – świetnie nawadnia, orzeźwia;
  • bazylia lub rozmaryn – można ich użyć zamiast mięty;
  • kurkuma i czarny pieprz – ten zestaw wykazuje silne działanie przeciwzapalne.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...