To danie z mięsa i kapusty to u mnie sezonowy przebój. Wychodzi przepyszne i każdy się najada

Dodano:
Klopsy w kapuście Źródło: Shutterstock / zoryanchik
Jeśli planujecie dziś obiad z mielonego mięsa, proponuję pyszne klopsy. Dusi się je w młodej kapuście, na czym zyskują i kotlety i kapusta. Całe danie ma niepowtarzalny smak i robi się je całkiem prosto.

Młoda kapusta to specjał, na który jest krótki sezon. Warto go wykorzystać, bo można z tego warzywa przyrządzić przeróżne przysmaki. Dziś proponuję udusić w młodej kapuście klopsy. Robi się je podobnie, jak kotlety mielone, do momentu włożenia klopsów do kapusty. Teraz klopsy dusi się w pysznym dodatku, co nie zabiera dużo czasu.

Jak się robi klopsy?

Klopsy są podobne do kotletów mielonych, bo robi się z je z mielonego mięsa. Jednak po wstępnym obsmażeniu, dusi się je w sosie. Potrawa wychodzi więc delikatna i pełna smaku. Warto też odróżnić klopsy od pulpetów. Te drugie po uformowaniu obtacza się w mące i gotuje w sosie.

Jak zrobić klopsy duszone w młodej kapuście?

Klopsy duszone w młodej kapuście to potrawa sezonowa, która nie wymaga długiego przyrządzania. Jej przygotowanie należy zacząć od wyrobienia mięsnej masy, podduszenia kapusty, a potem włożenia do niej obsmażonych klopsów. Całość dusi się jeszcze ok. 10 minut. Tyle wystarczy, by mięso zmiękło, a kapusta nabrała smaku, ale się nie rozpadła.

Przepis: Klopsy duszone w młodej kapuście

Pożywne danie obiadowe z młodej kapusty i mielonego mięsa

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

Na klopsy:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Na kapustę:

  • 1 średniej wielkości główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy na klopsyDo mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę.
  2. Przygotowanie kapustyKapustę oczyść, grubo poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich oczkach. Na dużej patelni lub w garnku podsmaż cebulę, dodaj kapustę i marchewkę, chwilę smaż. Dodaj przyprawy, podlej bulionem
  3. Duszenie klopsówZ mięsnej masy uformuj klopsy. Każdy lekko obtocz w mące, zrumień je na patelni z olejem. Przełóż do garnka z kapustą, dodaj listek laurowy. Całość duś 10-15 minut, aż klopsy i kapusta będą miękkie. Danie posyp posiekanym koperkiem.

Jak podać klopsy duszone w młodej kapuście?

Klopsy duszone w młodej kapuście najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami. Muszę przyznać, że żaden inny dodatek nie pasuje do tej potrawy tak dobrze. Jeśli jednak chcecie, możecie też zaserwować klopsy duszone w kapuście ze świeżym pieczywem lub kaszą jęczmienną. Doskonałym dopełnieniem tego dania będzie łyżka kwaśnej, gęstej śmietany.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...