Jeden dodatek zmienia smak mizerii. Przepis jest prosty, a efekt rewelacyjny
Mizeria, czyli surówka ze świeżych ogórków i śmietany, to obiadowy klasyk. Nie potrzebuje żadnych wyszukanych dodatków, aby smakować doskonale: to sól, pieprz, ewentualnie odrobina soku z cytryny lub ocet jabłkowy. Często do mizerii dodaje się też czosnek lub odrobinę cukru, który podkręca smaki. My jednak zachęcamy do eksperymentów i taka jest nasza propozycja na dziś: to mizeria z miodem.
Jak zrobić mizerię z miodem?
Aby zrobić taką mizerię, wystarczy dodać do śmietany odrobinę płynnego miodu. Może to być miód lipowy lub wielokwiatowy. Niekoniecznie gryczany – jest zbyt intensywny w smaku. Miód doskonale wybije aromat i świeżość ogórków, a jednocześnie sam będzie delikatnie wyczuwalny. My do tego dorzucamy coś jeszcze: odrobinę pikanterii w postaci chili. Wszystkie dodatki smakowe wystarczy wymieszać ze śmietaną i dodać do ogórków.
Przepis: Mizeria z miodem
Pomysł na ogórki.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 161 w każdej porcji
Składniki
- 2 ogórki szklarniowe
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta chili
- sól
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOgórki obierz i pokrój w plasterki. Śmietanę wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Robienie mizeriiOgórki wymieszaj z przyprawioną śmietaną.
Do czego podawać mizerię z miodem?
Mizeria w tym wydaniu to surówka, która pasuje do tych samych zestawień, do których dałbyś tradycyjną wersję, czyli np. ziemniaki i kotlety mielone, czy ziemniaki i pieczone udka z kurczaka. My szczególnie polecamy zestawiać mizerię z miodem z pikantnymi mięsami. Np. pikantnymi skrzydełkami czy karkówką z grilla przyrządzoną na ostro.
Czym można doprawić mizerię?
Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, możesz dodawać do mizerii różne dodatki, które będą zmieniać jej smak. Mogą to być świeże zioła (koniecznie spróbuj mizerii z miętą), inne warzywne dodatki (np. drobno posiekana cebulka czy kolorowa papryka) czy przyprawy (np. pieprz ziołowy, curry czy kminek).