Lody z 2 składników, bez maszyny. Robię je w kilka minut i nigdy więcej nie sięgnę po sklepowe
W upalne dni mama zawsze miała w zamrażarce pudełko tych lodów. Żadnych jajek, żadnych ekstraktów – tylko śmietanka i mleko zagęszczone. Dla mnie były lepsze niż wszystkie sklepowe. Robiła je bez maszyny, za to z dużą porcją cierpliwości, bo czekanie na zamrożenie trwało wieczność. Dziś, gdy je przygotowuję, mam wrażenie, że wracam do kuchni, gdzie zawsze pachniało wanilią i gdzie czekała łyżka do podjadania „zanim stwardnieją”.
Jak zrobić domowe lody śmietankowe z dwóch składników?
Aby przygotować idealnie kremowe lody, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Śmietanka powinna być bardzo dobrze schłodzona, najlepiej przez całą noc w lodówce. Dzięki temu szybciej się ubije i stworzy puszystą konsystencję. Mleko zagęszczone należy dodawać cienką strużką, powoli i delikatnie mieszając, aby nie stracić lekkości śmietanowej masy. Po przelaniu do pojemnika warto przykryć całość folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni lodów. To prosty sposób, żeby zapobiec tworzeniu się lodowej skorupki. Jeśli nie masz folii, po 1-2 godzinach, masę zacznij delikatnie mieszać. To również sprawi, że nie powstaną w niej kryształki lodu.
Przepis: Lody śmietankowe
Prosty przepis na idealne lody. Już nigdy nie zrobisz innych.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 306 w każdej porcji
Składniki
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 g słodzonego mleka zagęszczonego
Sposób przygotowania
- Ubijanie śmietankiMocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno – powinna być gładka, ale nie przebić się na masło.
- Łączenie składnikówWlewaj mleko zagęszczone do ubitej śmietanki, mieszając delikatnie szpatułką, by masa pozostała puszysta.
- ZamrażaniePrzełóż masę do pojemnika z pokrywką lub formy keksowej. Wyrównaj wierzch, przykryj folią spożywczą. Wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin.
Co dodać do lodów śmietankowych?
Lody śmietankowe to doskonała baza — delikatna, kremowa i bardzo uniwersalna. Możesz wzbogacić je na wiele sposobów, w zależności od nastroju albo okazji. Oto kilka inspiracji:
- Owoce – świetnie sprawdzą się świeże maliny, truskawki, borówki, pokrojone mango czy banan. Możesz też dodać grillowane brzoskwinie, pieczone śliwki z miodem lub soczyste winogrona bez pestek.
- Sosy i polewy – klasyczna czekolada, słony karmel, sos truskawkowy albo mus malinowy dodadzą intensywności i koloru. Sprawdzą się również likierowe polewy czy syrop klonowy.
- Orzechy i ziarna – posiekane migdały, pistacje, orzechy włoskie, granola lub sezam nadadzą chrupkości. Można je wcześniej lekko uprażyć, by wydobyć aromat i dodać głębi smaku.
- Kruche dodatki – pokruszone bezy, ciasteczka, biszkopty albo kawałki brownie – idealne do bardziej dekadenckiej wersji. Spróbuj też wafelki lodowe lub prażone kruszonki cynamonowe.
- Przyprawy i aromaty – odrobina cynamonu, kardamonu, skórka z cytryny lub wanilia mogą wydobyć jeszcze głębszy smak. Warto dorzucić także lawendę, miętę lub rozgnieciony anyż.