Ten lekki deser bije na głowę mleczne kanapki. Przepis, który musisz wypróbować

Dodano:
Czekoladowe przekładańce z kremem Źródło: Shutterstock / Anastasia Voskresenskaya
Szukasz przepisu na prosty, ale efektowny deser, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa? Zapraszam po przepis na czekoladowe przekładańce z kremem waniliowym.

Czekoladowe przekładańce z lekkim kremem waniliowym to domowa alternatywa dla mlecznych kanapek, które uwielbiają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Lekkie, puszyste ciasto biszkoptowe z kakao oraz delikatny krem na bazie bitej śmietany, niewielkiej ilości stabilizującego masę serka mascarpone, miodu oraz ekstraktu waniliowego to hit w moim domu.

Jak zrobić czekoladowe przekładańce z kremem waniliowym?

Pyszne ciasto robię z niewielu składników. Czekoladowy biszkopt z dodatkiem odrobiny roztopionego masła zawsze wychodzi idealny. Ciasto piekę w bardzo dużej formie prostokątnej, żeby mocno nie wyrosło, bo wówczas trzeba nieco się nagimnastykować podczas krojenia. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Krem robię ze śmietanki kremówki 36%, która nie sprawia problemów podczas ubijania – szybko gęstnieje i jest stabilna po schłodzeniu. Do kremu dodaję również zimny serek mascarpone, który nieco przełamuje słodycz śmietanki, sprawiając, że krem nie jest mdły, delikatny w smaku miód akacjowy lub lipowy, a także ekstrakt waniliowy. Gotowym kremem przekładam pokrojony na cienkie płaty biszkopt.

Zanim pokroję ciasto na małe kawałki, schładzam je w lodówce przez 3-4 godziny. Podczas chłodzenia krem gęstnieje i nie wypływa podczas krojenia. Można również zostawić ciasto przed krojeniem w lodówce na całą noc. Gotowe czekoladowe przekładańce nie powinny być długo przechowywane w temperaturze pokojowej.

Wskazówka: biszkopt wchłonie wilgoć z masy i zmięknie, ale możesz dodatkowo nasączyć go rozpuszczonym we wrzątku kakao. Smak kremu możesz zmienić, dodając więcej serka mascarpone oraz np. kawę, kakao, zmiksowane owoce, namoczone w gorącym mleku wiórki kokosowe (odciśnięte z nadmiaru płynu), roztopioną czekoladę białą, gorzką, karmelową, mleczną, a także odrobinę ulubionego likieru z alkoholem lub bez.

Przepis: Czekoladowy przekładaniec z kremem waniliowym

Ten deser jest o niebo lepszy i pożywniejszy od popularnych, gotowych mlecznych kanapek.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
223 w każdej porcji

Składniki

Na czekoladowy biszkopt:

  • 7 średnich jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki kakao

Na krem:

  • 350 g śmietanki kremówki 36%
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski razem z kakao. Masło roztop i wystudź, a jajka wybij do dużej miski. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, zmniejsz obroty miksera i cienkim stronieniem wlej masło oraz ekstrakt waniliowy. Stopniowo dodawaj mąkę z kakao i wmieszaj suche składniki silikonową łopatką.
  2. Przygotowanie do pieczeniaWlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 40 cm i wyrównaj wierzch łyżką.
  3. PieczeniePiecz czekoladowy biszkopt w temperaturze 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 40 minut lub do suchego patyczka.
  4. Przygotowanie kremuZmiksuj serek mascarpone z miodem i ekstraktem waniliowym. W osobnym naczyniu ubij śmietankę kremówkę. Połącz obie masy, mieszając rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach.
  5. WykonaniePrzekrój biszkopt na pół i przełóż kremem waniliowym. Schłodź ciasto w lodówce.

Tuż przed podaniem pokrój ciasto na kawałki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...