Kroję pieczarki i dorzucam dwa składniki. Pyszny dodatek do obiadu robi się sam

Dodano:
Pieczarki z cukinią i cebulą Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Pieczone pieczarki do obiadu to dodatek idealny: pyszny, łatwy do zrobienia, pasujący do różnych dań. A jeśli zrobisz za dużo, kolejnego dnia można go zamienić w smaczny sos pieczarkowy.

Pieczarki w tym wydaniu to u nas ostatnio obiadowy hit. Wystarczy pokroić, włożyć do piekarnika, a po 30 minutach wyjąć pachnący dodatek do obiadu. Ja zwykle robię takich pieczarek więcej, bo bardzo łatwo zamienić je w kolejnego dnia w genialny sos i taką inspirację podaję na koniec.

Jak zrobić pieczone pieczarki do obiadu?

Tu nie trzeba żadnych umiejętności kulinarnych: wystarczy pokroić pieczarki, dodać cebulę, cukinię, skropić mocno dobrą oliwą, doprawić, a resztę robi piekarnik. U mnie jest to najczęściej zestaw: pieczarki, cebula i cukinia, ale jeśli masz inne warzywa, można je też dołożyć do pieczenia. Doskonale sprawdza się tu np. kolorowa papryka.

Rada: do pieczenia pieczarek można też dorzucić ziemniaki. Wówczas otrzymasz gotowe danie lub dodatek do obiadu. Mogą to być już ugotowane ziemniaki (ja zwykle korzystam z marketowych), mogą być surowe pokrojone w plastry lub kostkę. Jeśli dodajesz surowe ziemniaki, wrzuć je na dno naczynia: w soku z pieczarek i oliwie szybko staną się miękkie.

Przepis: Pieczarki z piekarnika

Pomysł na dodatek do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
86 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g pieczarek
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPieczarki, cukinię i cebulę pokrój i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Polej oliwą dopraw solą i pieprzem.
  2. Pieczenie pieczarekPiecz wszystko w temperaturze 190 stopni przez 30-40 minut.

Pieczarki pasują do dań z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Podaj do nich np. ziemniaki, mizerię i kotlety mielone lub jajko sadzone w wersji wegetariańskiej.

Jak zrobić sos z pieczonych pieczarek?

Jeśli zostaną ci pieczarki, przełóż je do garnka i wstaw do lodówki. Kolejnego dnia dodaj do nich śmietanę i zagotuj. Może to być zarówno śmietana 18%, jak i śmietanka kremówka. Do sosu można też dorzucić coś zielonego: np. koperek lub natkę pietruszki. Sos dopraw solą i pieprzem. Doskonale smakuje jako dodatek do kasz czy ziemniaków. Ja najczęściej ten sos serwuję z kaszą gryczaną.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...