Kroję pieczarki i dorzucam dwa składniki. Pyszny dodatek do obiadu robi się sam
Pieczarki w tym wydaniu to u nas ostatnio obiadowy hit. Wystarczy pokroić, włożyć do piekarnika, a po 30 minutach wyjąć pachnący dodatek do obiadu. Ja zwykle robię takich pieczarek więcej, bo bardzo łatwo zamienić je w kolejnego dnia w genialny sos i taką inspirację podaję na koniec.
Jak zrobić pieczone pieczarki do obiadu?
Tu nie trzeba żadnych umiejętności kulinarnych: wystarczy pokroić pieczarki, dodać cebulę, cukinię, skropić mocno dobrą oliwą, doprawić, a resztę robi piekarnik. U mnie jest to najczęściej zestaw: pieczarki, cebula i cukinia, ale jeśli masz inne warzywa, można je też dołożyć do pieczenia. Doskonale sprawdza się tu np. kolorowa papryka.
Rada: do pieczenia pieczarek można też dorzucić ziemniaki. Wówczas otrzymasz gotowe danie lub dodatek do obiadu. Mogą to być już ugotowane ziemniaki (ja zwykle korzystam z marketowych), mogą być surowe pokrojone w plastry lub kostkę. Jeśli dodajesz surowe ziemniaki, wrzuć je na dno naczynia: w soku z pieczarek i oliwie szybko staną się miękkie.
Przepis: Pieczarki z piekarnika
Pomysł na dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 86 w każdej porcji
Składniki
- 400 g pieczarek
- 1 cukinia
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPieczarki, cukinię i cebulę pokrój i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Polej oliwą dopraw solą i pieprzem.
- Pieczenie pieczarekPiecz wszystko w temperaturze 190 stopni przez 30-40 minut.
Pieczarki pasują do dań z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Podaj do nich np. ziemniaki, mizerię i kotlety mielone lub jajko sadzone w wersji wegetariańskiej.
Jak zrobić sos z pieczonych pieczarek?
Jeśli zostaną ci pieczarki, przełóż je do garnka i wstaw do lodówki. Kolejnego dnia dodaj do nich śmietanę i zagotuj. Może to być zarówno śmietana 18%, jak i śmietanka kremówka. Do sosu można też dorzucić coś zielonego: np. koperek lub natkę pietruszki. Sos dopraw solą i pieprzem. Doskonale smakuje jako dodatek do kasz czy ziemniaków. Ja najczęściej ten sos serwuję z kaszą gryczaną.