Mój sposób na kaszankę z grilla. Wychodzi soczysta, idealna i nie pęka
Prawidłowo przygotowana kaszanka charakteryzuje się głębokim, wyrazistym smakiem i doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Mam swoje sposoby na idealną kaszankę z grilla, dzięki którym smakuje fenomenalnie i nie traci apetycznego wyglądu.
Jaka kaszanka jest najlepsza do grillowania?
W sklepach dostępne są różne rodzaje kaszanki, ale nie każda sprawdzi się na grilla. Podczas wyboru kaszanki zwracam uwagę na naturalny skład i świeżość produktów. Prawdziwa kaszanka (z dużą ilością kaszy i podrobów) nie ma konsystencji pasztetu i różni się w smaku od marketowych wynalazków, które zawierają liczne wypełniacze, konserwanty i inne dodatki. Na smak kaszanki wpływa dodatek ziół m.in. majeranku.
Kaszanka nie powinna wydzielać kwaśnego lub mdłego zapachu. Świeża kaszanka pachnie kaszą i przyprawami. Warto też sprawdzić, czy nie jest lepka lub śliska. Nie polecam kupować kaszanki, która została w sklepie zamarynowana i jest oferowana jako gotowa do grillowania. Zdarza się, że do marynaty trafiają produkty nie pierwszej świeżości. Takie produkty są również znacznie droższe niż te bez dodatków. To samo tyczy się specjałów na grilla pakowanych próżniowo – mogą być nawet kilkanaście procent droższe niż produkty z lady.
Jak przygotować kaszankę z grilla, żeby nie pękała?
Odpowiednie przygotowanie kaszanki przed grillowaniem jest kluczem do sukcesu. Najlepsza jest niezbyt cienka kaszanka w naturalnym jelicie, które jest elastyczne i odporne na działanie wysokiej temperatury. Cieniutkie kaszanki tradycyjne oraz kaszanka biała (bez dodatku krwi) bardzo szybko się nagrzewają, co sprzyja pękaniu.
Pękaniu kaszanki podczas grillowania zapobiega ponakłuwanie osłonki. Dzięki otworom para wodna będzie mogła swobodnie wydobyć się na zewnątrz. Cienką kaszankę można przed ułożeniem na ruszcie owinąć w folię aluminiową (polecam wcześniej obłożyć kaszankę kawałkami jabłek i piórkami cebuli). Wyśmienicie smakuje również kaszanka pieczona z kiszoną kapustą, ale w tym przypadku niezbędne jest zastąpienie folii aluminiowej papierem do grillowania, bo aluminium nie powinno być stosowane z produktami, które zawierają kwasy – pod wpływem wysokiej temperatury może wydzielać szkodliwe związki.
Wskazówka: zamiast folii aluminiowej możesz również użyć liści białej kapusty, które sprawią, że kaszanka zyska wyjątkowy smak.
Dodatkowo pękaniu kaszanki zapobiega grillowanie na średnim ogniu. Jeżeli nie ma możliwości kontrolowania temperatury lub ułożenia rusztu, to warto grillować kaszankę na tacce lub macie do grillowania. Im wolniej grillowana kaszanka, tym mniejsze ryzyko, że popęka i wyjdzie spalona z wierzchu oraz niedopieczona w środku.
Kaszanka jest gotowa po około 15-25 minutach obróbki termicznej na średnim ogniu. Czas grillowania zależy od grubości kaszanki. W czasie grillowania warto kilka razy obrócić kaszankę, żeby równomiernie się opiekła. Można również delikatnie skrapiać ją z wierzchu piwem.
Czy trzeba marynować kaszankę przed grillowaniem?
Kaszanka nie wymaga wcześniejszego marynowania. Warto jednak przed ułożeniem na grillu posypać ją ulubionymi ziołami i przyprawami. Doprawiam kaszankę solą (polecam wcześniej odkroić kawałek i sprawdzić, czy nie jest bardzo słona), pieprzem oraz ostrą papryką. Do przyprawienia kaszanki przed grillowaniem świetnie sprawdzi się również majeranek, tymianek, rozmaryn, oregano, słodka papryka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa oraz czosnek. Tuż przed końcem grillowania smaruję kaszankę odrobiną musztardy z całymi ziarnami gorczycy.
Warto eksperymentować z różnymi smakami i spróbować kaszanki z nietypowymi dodatkami, nie tylko wytrawnymi np. kiszoną kapustą, ale także słodkimi m.in. wspomnianymi wcześniej jabłkami oraz pomarańczami, żurawiną lub gruszkami.