Wyciągam mikser i kilka składników. Po godzinie cała rodzina zajada się wybornym ciastem

Dodano:
Placek z rabarbarem Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Często robię ciasta miksowane, bo to czysta przyjemność. Nie są pracochłonne, a lubi je cała rodzina. Dziś zapraszam was na prosty placek z rabarbarem. Jego dodatek doskonale przełamuje słodycz wypieku.

Rabarbar to warzywo, które użytkuje się, jak owoc. To dlatego, że jest kwaśny i szybko mięknie w czasie pieczenia czy gotowania. Korzystając z sezonu na ten smaczny dodatek, kilka razy w maju i czerwcu piekę placek z rabarbarem. Ma wielką zaletę, że nie jest zbyt słodki. Poza tym doskonale znosi upały.

Jak przygotować rabarbar do ciasta?

Rabarbar w czerwcu potrafi mieć już grubszą skórkę, którą należy usunąć, bo jest włóknista. By się przekonać o jej grubości, należy odkroić końcówkę na szerszym końcu i lekko podważyć ostrzem noża skórkę. Jeśli przy pociągnięciu ładnie schodzi, oznacza to, że skórka jest już na tyle gruba, że lepiej ją usunąć.

Potem rabarbar należy pokroić na 1-2 cm kawałki. Ja zazwyczaj nic więcej z nim nie robię, jednak można go posypać cukrem i odstawić na 15 minut, by puścił sok. Sok należy odcedzić, a kawałkami rabarbaru posypać ciasto.

Jak zrobić placek z rabarbarem?

Placek z rabarbarem robię przy użyciu miksera. Zaczynam od zmiksowania masła z cukrem, a potem kolejno dodaję pozostałe składniki. Ważne jest, by wszystkie miały mniej więcej temperaturę pokojową, bo wtedy dobrze się połączą, bez ryzyka zwarzenia. Ciasto piekę zwykle w formie na tartę, dzięki czemu po upieczeniu wygląda bardzo elegancko.

Przepis: Placek z rabarbarem i migdałami

Szybkie, miksowane ciasto z rabarbarem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
195 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g świeżego rabarbaru
  • 150 g masła
  • 2/3 szklanki cukru drobnego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka
  • 30 g spłatkowanych migdałów
  • cukier puder do posypania
  • masło i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaRabarbar opłucz, osusz, w razie potrzeby obierz, pokrój na kawałki o długości 1-2 cm. Zmiękczone masło utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksuj, dodając po jednym jajku. Na koniec połącz z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą oraz z mlekiem.
  2. Pieczenie plackaFormę na tartę lub tortownicę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przelej do niej ciasto. Posyp je rabarbarem, a potem spłatkowanymi migdałami. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po przestudzeniu ciasto oprósz cukrem pudrem.

Placek z rabarbarem – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek dzięki którym placek z rabarbarem wyjdzie, jak należy.

  • Zamiast spłatkowanymi migdałami, placek z rabarbarem można posypać kruszonką.
  • Do ciasta z rabarbarem można dodać trochę mielonego cynamonu lub kardamonu.
  • Kawałki rabarbaru można też połączyć w cieście z innymi owocami. Dobrze będą pasować np. truskawki, maliny.
  • Placek z rabarbarem można podać z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub jogurtem naturalnym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...