Przywiozłem z Mazur przepis, który robi furorę. Brukowiec mazurski zachwyca wszystkich
Regionalna kuchnia mazurska słynie nie tylko z dań rybnych, ale także wypieków. Ciasto, które polecam dzisiaj, wygląda niepozornie, ale jest przepyszne! Brukowiec mazurski składają się z małych, nadziewanych powidłami śliwkowymi kulek. Nazwa wypieku ma związek z jego wyglądem – ciasto przypomina brukowaną ulicę.
Jak zrobić brukowiec mazurski?
Ciasto na brukowiec mazurski nie wymaga specjalnych umiejętności, jednak trzeba poświęcić nieco uwagi podczas przygotowywania karmelu i łączenia go z dodatkami. Cukier nie może się przypalić, bo ciasto wyjdzie gorzkie. Trzeba też uważać, żeby się nie poparzyć – topiący się cukier może pryskać!
Ważnym składnikiem ciasta na brukowiec mazurski jest syrop z buraka (nie mylić z koncentratem z buraków). Syrop z buraka cukrowego (inaczej melasa buraczana) sprawia, że ciasto jest miękkie. Możesz zastąpić go miodem – wówczas ciasto wyjdzie nieco twardsze (konsystencja piernika), ale równie pyszne.
Suche i mokre składniki wyrabiam, a następnie odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut, żeby odpoczęło. Kolejny etap przygotowania to formowanie kuleczek, nadziewanie ich powidłami śliwkowymi (opcjonalnie) oraz przełożenie do formy. Brukowiec możesz upiec w kilku małych formach np. do tarty oraz w dużej tortownicy.
Po około 25 minutach pieczenia i wystudzeniu ciasta można delektować się jego wyjątkowym smakiem. Nietypowa forma sprawia, że brukowiec nie wymaga krojenia – wystarczy odrywać puszyste, słodkie kulki.
Przepis: Brukowiec mazurski
Ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale i oryginalną formą.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 494 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 120 g drobnego cukru
- 50 g roztopionego masła
- 1 duże jajko
- 1 łyżka przyprawy do piernika bez kakao
- 100 ml wody
- 100 ml syropu z buraków cukrowych
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 4 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie suchych składnikówMąkę pszenną przesiej do miski razem z sodą oczyszczoną, dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj.
- Przygotowanie karmeluCukier wsyp do rondelka i rozpuść. Dodaj 1 łyżkę gorącej wody (może pryskać) i gotuj, aż powstanie gęsty karmel. Wyłącz grzanie, dodaj syrop z buraków cukrowych oraz miód i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Łączenie suchych i mokrych składnikówDo miski z suchymi składnikami dodawaj małymi porcjami karmel i mieszaj łyżką. Następnie dodaj roztopione masło, jajko oraz resztę wody (powinna być letnia) i wyrób ciasto. Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
- WykonanieCiasto podziel na mniejsze porcje, uformuj wałki i podziel je na kawałki. Kawałki ciasta rozpłaszcz, dodaj powidła śliwkowe i uformuj kulki. Kulki układaj jedna obok drugiej w wysmarowanej masłem tortownicy. Rozprowadź 1-2 łyżki poideł śliwkowych w 4 łyżkach ciepłej wody i posmaruj wierzch ciasta.
- PieczeniePiecz brukowiec mazurski w temperaturze 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 25-30 minut.
Brukowiec mazurski – pyszne ciasto z długą historią
Brukowiec mazurski to ciasto wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie warmińsko-mazurskim. Wypiek ten zachwyca słodkim smakiem i korzenno-miodowym aromatem – nieco przypomina piernik. Brukowiec mazurski zaliczany jest do grupy najstarszych ciast – wywodzi się od pieczonych w średniowieczu miodowników wielkich.