Przywiozłem z Mazur przepis, który robi furorę. Brukowiec mazurski zachwyca wszystkich

Dodano:
Brukowiec mazurski Źródło: Shutterstock / studioeightyfour
Ten tradycyjny wypiek z Mazur skradł serca moich bliskich już przy pierwszym kęsie. Miękkie, korzenne kulki nadziewane powidłami śliwkowymi tworzą brukowiec mazurski. Sprawdź, jak go przygotować krok po kroku.

Regionalna kuchnia mazurska słynie nie tylko z dań rybnych, ale także wypieków. Ciasto, które polecam dzisiaj, wygląda niepozornie, ale jest przepyszne! Brukowiec mazurski składają się z małych, nadziewanych powidłami śliwkowymi kulek. Nazwa wypieku ma związek z jego wyglądem – ciasto przypomina brukowaną ulicę.

Jak zrobić brukowiec mazurski?

Ciasto na brukowiec mazurski nie wymaga specjalnych umiejętności, jednak trzeba poświęcić nieco uwagi podczas przygotowywania karmelu i łączenia go z dodatkami. Cukier nie może się przypalić, bo ciasto wyjdzie gorzkie. Trzeba też uważać, żeby się nie poparzyć – topiący się cukier może pryskać!

Ważnym składnikiem ciasta na brukowiec mazurski jest syrop z buraka (nie mylić z koncentratem z buraków). Syrop z buraka cukrowego (inaczej melasa buraczana) sprawia, że ciasto jest miękkie. Możesz zastąpić go miodem – wówczas ciasto wyjdzie nieco twardsze (konsystencja piernika), ale równie pyszne.

Suche i mokre składniki wyrabiam, a następnie odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut, żeby odpoczęło. Kolejny etap przygotowania to formowanie kuleczek, nadziewanie ich powidłami śliwkowymi (opcjonalnie) oraz przełożenie do formy. Brukowiec możesz upiec w kilku małych formach np. do tarty oraz w dużej tortownicy.

Po około 25 minutach pieczenia i wystudzeniu ciasta można delektować się jego wyjątkowym smakiem. Nietypowa forma sprawia, że brukowiec nie wymaga krojenia – wystarczy odrywać puszyste, słodkie kulki.

Przepis: Brukowiec mazurski

Ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale i oryginalną formą.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
494 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g drobnego cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka przyprawy do piernika bez kakao
  • 100 ml wody
  • 100 ml syropu z buraków cukrowych
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie suchych składnikówMąkę pszenną przesiej do miski razem z sodą oczyszczoną, dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj.
  2. Przygotowanie karmeluCukier wsyp do rondelka i rozpuść. Dodaj 1 łyżkę gorącej wody (może pryskać) i gotuj, aż powstanie gęsty karmel. Wyłącz grzanie, dodaj syrop z buraków cukrowych oraz miód i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  3. Łączenie suchych i mokrych składnikówDo miski z suchymi składnikami dodawaj małymi porcjami karmel i mieszaj łyżką. Następnie dodaj roztopione masło, jajko oraz resztę wody (powinna być letnia) i wyrób ciasto. Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  4. WykonanieCiasto podziel na mniejsze porcje, uformuj wałki i podziel je na kawałki. Kawałki ciasta rozpłaszcz, dodaj powidła śliwkowe i uformuj kulki. Kulki układaj jedna obok drugiej w wysmarowanej masłem tortownicy. Rozprowadź 1-2 łyżki poideł śliwkowych w 4 łyżkach ciepłej wody i posmaruj wierzch ciasta.
  5. PieczeniePiecz brukowiec mazurski w temperaturze 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 25-30 minut.

Brukowiec mazurski – pyszne ciasto z długą historią

Brukowiec mazurski to ciasto wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie warmińsko-mazurskim. Wypiek ten zachwyca słodkim smakiem i korzenno-miodowym aromatem – nieco przypomina piernik. Brukowiec mazurski zaliczany jest do grupy najstarszych ciast – wywodzi się od pieczonych w średniowieczu miodowników wielkich.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...