Gorąco? Ten deser bez pieczenia z mascarpone i owocami chłodzi lepiej niż lody

Dodano:
Deser na zimno z brzoskwiniami Źródło: Shutterstock / Skrolan_Kabi
Lekki deser z owocami i kremem na bazie serka mascarpone idealnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Przygotujesz go do chłodzenia w kilka minut, a zachwytom nie będzie końca.

Ciasta i desery bez pieczenia to sprawdzony pomysł na słodką przekąskę, która smakuje każdemu. Deser na zimno z biszkoptów, mascarpone i brzoskwiń zachwyca smakiem i nie wymaga dodawania żelatyny. Przepis inspirowany filipińskim przysmakiem mango float.

Jak zrobić deser na zimno z biszkoptów, mascarpone i brzoskwiń?

Zdobienie deseru z poniższego przepisu to bułka z masłem. Samo przygotowanie składników zajmuje zaledwie 10 minut! Musisz jednak uzbroić się w cierpliwość, bo deser wymaga wstawienia do lodówki na minimum 4 godziny – w tym czasie biszkopty zmiękną, a krem z mascarpone lekko zgęstnieje.

Lekki krem przygotowuję z serka mascarpone i śmietanki kremówki 36% w proporcji 2:1. Możesz również użyć takiej samej ilości serka mascarpone i śmietanki kremówki 30% oraz pominąć dodanie śmietanki i ubić sam serek. Składniki kremu powinny być schłodzone. Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby krem był bardziej stabilny, to dodaj 2 łyżeczki rozpuszczonej w gorącej wodzie żelatyny (ostudzoną żelatynę zmiksuj z niewielką porcją kremu, a następnie połącz z resztą masy, miksując na wysokich obrotach).

Do deseru wybieram podłużne lub okrągłe biszkopty o krótkim, naturalnym składzie. Biszkopty możesz zastąpić pełnoziarnistymi lub maślanymi herbatnikami, krakersami oraz domowym biszkoptem, przekrojonym na dwa cieniutkie blaty. Warstwy kremu przekładam pokrojonymi w cienkie plasterki brzoskwiniami z puszki (wybieram owoce w lekkim syropie). Starannie osuszone z syropu owoce układam na pierwszej warstwie kremu oraz na wierzchu deseru. Brzoskwinie z puszki możesz zastąpić świeżymi brzoskwiniami, nektarynkami, morelami oraz innymi owocami np. ananasem, mango, malinami, truskawkami, porzeczkami, winogronami, borówkami oraz mieszanką ulubionych owoców.

Z poniższych proporcji składników przygotujesz deser na zimno w naczyniu o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicy o średnicy 24-26 cm.

Przepis: Deser na zimno z brzoskwiniami

Lekki deser na ciepłe dni.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
4 godz.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
448 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g biszkoptów
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie brzoskwińBrzoskwinie odsącz z syropu, pokrój w cienkie plasterki i wyłóż na papierowy ręcznik, żeby odciekły z soku.
  2. Przygotowanie kremuUbij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) i miksuj, aż składniki się połączą. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone i miksuj, aż powstanie puszysta masa.
  3. WykonaniePodziel wszystkie składniki na 2 porcje. W naczyniu żaroodpornym (lub innej formie) układaj warstwami biszkopty, krem z mascarpone oraz owoce.
  4. ChłodzeniePrzykryj naczynie z deserem folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny. Wskazówka: wierzch deseru możesz dodatkowo udekorować galaretką lub frużeliną (galaretka rozpuszczona w 800 ml gęstego, gorącego musu owocowego). Taki deser wymaga dłuższego chłodzenia.

Deser podaję mocno schłodzony.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...