Gorąco? Ten deser bez pieczenia z mascarpone i owocami chłodzi lepiej niż lody
Ciasta i desery bez pieczenia to sprawdzony pomysł na słodką przekąskę, która smakuje każdemu. Deser na zimno z biszkoptów, mascarpone i brzoskwiń zachwyca smakiem i nie wymaga dodawania żelatyny. Przepis inspirowany filipińskim przysmakiem mango float.
Jak zrobić deser na zimno z biszkoptów, mascarpone i brzoskwiń?
Zdobienie deseru z poniższego przepisu to bułka z masłem. Samo przygotowanie składników zajmuje zaledwie 10 minut! Musisz jednak uzbroić się w cierpliwość, bo deser wymaga wstawienia do lodówki na minimum 4 godziny – w tym czasie biszkopty zmiękną, a krem z mascarpone lekko zgęstnieje.
Lekki krem przygotowuję z serka mascarpone i śmietanki kremówki 36% w proporcji 2:1. Możesz również użyć takiej samej ilości serka mascarpone i śmietanki kremówki 30% oraz pominąć dodanie śmietanki i ubić sam serek. Składniki kremu powinny być schłodzone. Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby krem był bardziej stabilny, to dodaj 2 łyżeczki rozpuszczonej w gorącej wodzie żelatyny (ostudzoną żelatynę zmiksuj z niewielką porcją kremu, a następnie połącz z resztą masy, miksując na wysokich obrotach).
Do deseru wybieram podłużne lub okrągłe biszkopty o krótkim, naturalnym składzie. Biszkopty możesz zastąpić pełnoziarnistymi lub maślanymi herbatnikami, krakersami oraz domowym biszkoptem, przekrojonym na dwa cieniutkie blaty. Warstwy kremu przekładam pokrojonymi w cienkie plasterki brzoskwiniami z puszki (wybieram owoce w lekkim syropie). Starannie osuszone z syropu owoce układam na pierwszej warstwie kremu oraz na wierzchu deseru. Brzoskwinie z puszki możesz zastąpić świeżymi brzoskwiniami, nektarynkami, morelami oraz innymi owocami np. ananasem, mango, malinami, truskawkami, porzeczkami, winogronami, borówkami oraz mieszanką ulubionych owoców.
Z poniższych proporcji składników przygotujesz deser na zimno w naczyniu o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicy o średnicy 24-26 cm.
Przepis: Deser na zimno z brzoskwiniami
Lekki deser na ciepłe dni.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 4 godz.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 448 w każdej porcji
Składniki
- 300 g biszkoptów
- 1 puszka brzoskwiń
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie brzoskwińBrzoskwinie odsącz z syropu, pokrój w cienkie plasterki i wyłóż na papierowy ręcznik, żeby odciekły z soku.
- Przygotowanie kremuUbij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) i miksuj, aż składniki się połączą. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone i miksuj, aż powstanie puszysta masa.
- WykonaniePodziel wszystkie składniki na 2 porcje. W naczyniu żaroodpornym (lub innej formie) układaj warstwami biszkopty, krem z mascarpone oraz owoce.
- ChłodzeniePrzykryj naczynie z deserem folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny. Wskazówka: wierzch deseru możesz dodatkowo udekorować galaretką lub frużeliną (galaretka rozpuszczona w 800 ml gęstego, gorącego musu owocowego). Taki deser wymaga dłuższego chłodzenia.
Deser podaję mocno schłodzony.