Są mięciutkie i długo zachowują świeżość. Domowe rogaliki z marmoladą zawsze się udają
Rogaliki to jedna ze słodkich przekąsek, którą bardzo lubi moja rodzina. Są idealne na podwieczorek, do szkoły czy na piknik. Jak się okazało ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Dlatego od kilku miesięcy, zamiast kupować, sama robię takie pyszne zawijaski. Nie pochłania to dużo czasu, a wszyscy zajadają ze smakiem.
Z jakiego ciasta można zrobić rogaliki?
Rogaliki można zrobić z różnych rodzajów ciasta. Najbardziej puszyste wychodzą z ciasta drożdżowego, ale można je też przygotować z ciasta kruchego, francuskiego czy półfrancuskiego z twarogiem. Serce mojej rodziny podbiły jednak rogaliki krucho-drożdżowe, które wychodzą miękkie, ale też delikatne i pełne smaku, bo zawierają spory dodatek masła.
Jak zrobić rogaliki z marmoladą?
Ciasto na te rogaliki robię podobnie, jak ciasto drożdżowe, tyle, że dodaję do niego więcej masła. Ciasta w sumie nie trzeba długo wyrabiać, dość szybko też rośnie, więc przygotowanie nie trwa długo. Mam też prosty patent na formowanie rogalików, dzięki któremu zwija się je raz-dwa.
Przepis: Rogaliki z marmoladą
Krucho-drożdżowe rogaliki nadziewane słodką masą
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki
- 2/3 szklanki mleka
- 50 g drożdży
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 150 g masła
- ok. 150 g marmolady
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówDrożdże wkrusz do ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Jajka zmiksuj, odlej 3 łyżki do smarowania, resztę ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Masło podgrzej do rozpuszczenia, przestudź.
- Wyrabianie ciastaMąkę przesiej do miski. Dodaj do niej szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn i masę jajową. Całość wymieszaj, a potem zacznij wyrabiać. Gdy składniki w miarę się połączą, dodać letnie masło. Dokładnie wyrób ciasto, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
- Formowanie rogalikówCiasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj, nadając jej kształt koła. Przyłóż duży talerz i odkrój nadmiar ciasta. Kształtny placek pokrój po przekątnej na 8 równej wielkości cząstek. Na szerszym końcu połóż trochę marmolady, lekko zalep ją ciastem, zwiń rogalik, rolując ciasto w kierunku ostrego końca. Koniec lekko dociśnij.
- PieczenieBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej część rogalików, lekko je zaginając. Pozostaw do wyrośnięcia, posmaruj odłożoną masą jajeczną. Piecz ok. 15 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Wskazówki: Odkrawane resztki ciasta należy razem zagnieść i po rozwałkowaniu również uformować z nich rogaliki. Po upieczeniu rogaliki można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobnie polać esami-floresami z lukru.
Czym jeszcze można nadziać rogaliki?
Do nadziania rogalików najlepiej nadają się zwarte, słodkie masy, które nie rozpływają się pod wpływem działania wysokiej temperatury. Oprócz marmolady sprawdzą się więc tradycyjne dżemy i konfitury, a także krem czekoladowo-orzechowy, masa makowa, orzechowa czy twaróg doprawiony wanilią.