Prosty deser z jogurtu i owoców. To połączenie gwarantuje lekkość, smak i porcję zdrowia
Słodkości zwykle nie są zdrowe, ale ta jest wyjątkowa. Tak naprawdę nie jest zbyt słodka, bo zawiera niewielki dodatek cukru. Jednak jak najbardziej można ją nazwać deserem, bo przyjemność z jej jedzenia jest ogromna. Połączenie jogurtu naturalnego i owoców sprawia, że całość doskonale orzeźwia i wprost rozpływa się w ustach.
Z czego zrobić białą masę do deseru?
Biała masa stanowi podstawę tego deseru. Robię ją z jogurtu naturalnego, choć można też z maślanki czy kefiru. Jeśli chcecie, żeby deser był bardziej aksamitny, możecie dodać do niego trochę serka mascarpone lub twarogu sernikowego. By całość była bardziej puszysta i lekka, płynny składnik łączę z ubitą śmietanką. Całość scalam żelatyną lub bezbarwną galaretką.
Jak zrobić deser jogurtowo-truskawkowy?
Przygotowanie deseru jogurtowo-truskawkowego zaczynam od namoczenia i rozpuszczenia żelatyny lub od rozpuszczenia galaretki. Używam do tego celu jak najmniej płynu, by masa jogurtowa nie była zbyt mocno rozcieńczona. Gdy galaretka wystygnie, zaczynam robić resztę deseru. Oczyszczam i kroję owoce, ubijam śmietankę i łączę ją z jogurtem. Już po chwili deser jest w formie i chłodzi się w lodówce.
Przepis: Deser jogurtowo-truskawkowy
Lekki deser na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem truskawek
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 165 w każdej porcji
Składniki
- 600 g jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki cukru
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 250 g truskawek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówŻelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją do rozpuszczenia, wystudź. Truskawki opłucz, osącz, odszypułkuj, pokrój na połówki, ćwiartki lub w plasterki (większe).
- Łączenie składnikówSchłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Jogurt wymieszaj z cukrem i tężejącą żelatyną. Połącz z bitą śmietaną i pokrojonymi owocami. Masę przelej do podłużnej, wąskiej formy. Przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki, by stężała.
Inna wersja deseru jogurtowego
Deser jogurtowo-owocowy można też przygotować w nieco innej wersji. Można do niego dodać np. herbatniki, układając je na spodzie naczynia lub przykrywając nimi wierzch deseru. W deserze warto też połączyć różne owoce, np. truskawki, borówki amerykańskie, maliny. Dzięki temu całość będzie miała bogatszy smak i bardziej apetyczny wygląd.