Ten bajeczny deser powstaje z kilku składników. Lepszego nie zamówisz w żadnej cukierni

Dodano:
Beza Pavlowa Źródło: Shutterstock / Oxana Denezhkina
Sezon na świeże owoce jagodowe to u mnie też zwykle sezon na ten wyborny deser. Do jego przygotowania potrzebne jest zaledwie sześć składników, a wygląda i smakuje tak, że każdemu od razu poprawia się nastrój.

Są desery, które wyglądają obłędnie, choć robi się je naprawdę prosto. Z pewnością należy do nich torcik Pavlovej. Jest przebojem w wielu cukierniach i restauracjach, a ja robię go w pół godziny. Oczywiście nim da się go zjeść, trzeba jeszcze poczekać, aż beza odpowiednio się wysuszy. To na szczęście nie wymaga mojej uwagi, więc tu już nie liczę czasu.

Kilka słów o torciku Pavlovej

Torcik Pavlovej to klasyczny deser pochodzący z Australii. Pierwszy raz został przygotowany na cześć rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej i to właśnie jej zawdzięcza swą nazwę. Podstawą tego deseru jest beza z chrupiącą skórką i lekko ciągnącym wnętrzem. Torcik dekoruje się bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Jak zrobić torcik Pavlovej z truskawkami?

Najważniejszym etapem wykonania torciku Pavlovej jest przygotowanie bezy. W tym celu trzeba ubić białka z cukrem na gęstą, sztywną pianę. Potem bezę należy wysuszyć w piekarniku, tak by z wierzchu była chrupiąca, a w środku pozostała lekko ciągnąca. Wystudzoną bezę obkłada się bitą śmietaną i owocami i podaje od razu po przygotowaniu.

Przepis: Torcik Pavlovej

Tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
australijska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
3 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
235 w każdej porcji

Składniki

  • 4 białka
  • 200 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • szczypta soli

Do dekoracji:

  • 300 ml śmietanki 30–36%
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g świeżych truskawek
  • listki mięty lub melisy do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie bezyBiałka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijaj, stopniowo dodając do niego cukier. Ubijaj składniki do czasu, aż powstanie gęsta, lśniąca masa. Wymieszaj ją delikatnie ze skrobią i sokiem z cytryny.
  2. Suszenie bezyNa papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy ok. 20 cm. Wypełnij go masą bezową. Piecz ok. 30 minut w 140 stopniach Celsjusza przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a potem susz jeszcze ok. 2-2,5 godziny w 120 stopniach Celsjusza.
  3. DekorowanieSchłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Możesz też do niej dodać trochę stabilizatora. Bitą śmietankę wyłóż na schłodzoną bezę. Wierzch udekoruj pokrojonymi truskawkami i listkami mięty lub melisy.

Inna wersja torciku Pavlovej

Przygotowując torcik Pavlovej często decyduję się na małą modyfikację. Dotyczy ona przyrządzenia kremu. Otóż robię go nie tylko z bitej śmietanki, ale też z serka mascarpone. Dzięki temu wychodzi bardziej aksamitny i moim zdaniem smaczniejszy. Wierzch deseru obkładam najczęściej truskawkami lub malinami, ale można też sięgnąć po poziomki, jagody, borówki amerykańskie czy mieszankę wcześniej wymienionych owoców.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...