Nie wiesz, co zjeść? Te wytrawne rollsy uratowały niejeden mój wieczór. Zrób je choć raz
W mojej lodówce zawsze leży paczka lub dwie gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu, jak tylko przyjdzie nam ochota na chrupiącą przekąskę, robię ją w 15 minut, a na drugie 15 wstawiam do piekarnika. W ten sposób często przygotowuję na przykład wytrawne rollsy, które są w stanie zastąpić nawet kanapki.
Jaki farsz włożyć do wytrawnych rollsów?
Do wytrawnych rollsów warto włożyć prosty farsz ze składników, które bez wyciekania dadzą się zrolować z ciastem. Ja zawsze stawiam na ser np. żółty, pleśniowy, mozzarellę, który łączę z różnymi składnikami. Czasem jest to wędlina, np. wędzony boczek, szynka, szynka dojrzewająca, a czasem warzywa, np. papryka, cukinia, oliwki.
Jak zrobić wytrawne rollsy na przekąskę?
Te wytrawne rollsy przekąskowe robi się szybko i łatwo. Wystarczy rozłożyć na rozwiniętym cieście francuskim warstwę żółtego sera, a potem ułożyć na niej plasterki szynki i całość posypać posiekanymi ziołami. Po zrolowaniu powstały rulon trzeba pokroić w grubsze plastry i ułożyć je przekrojem do góry na blasze do pieczenia.
Przepis: Wytrawne rollsy
Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane serem, szynką i ziołami
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 150 g sera żółtego w plasterkach
- 200 g szynki w plasterkach
- świeże zioła, np. tymianek, rozmaryn
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Nadziewanie ciastaCiasto francuskie wyjmij z lodówki 15 minut przed przyrządzaniem. Rozwiń je, ułóż na nim warstwę plasterków sera żółtego, tak by na siebie nachodziły, a potem podobnie warstwę plasterków szynki. Posyp posiekanymi ziołami, zwiń wzdłuż dłuższego boku.
- Pieczenie przekąskiOtrzymany rulon pokrój w plastry o szerokości 2-3 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacięciem do góry. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Rollsy piecz 15-20 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Jak podać wytrawne rollsy?
Wytrawne ślimaczki doskonale sprawdzą się jako przekąska, drugie śniadanie czy kolacja. Najlepiej smakują podane na ciepło – od razu po upieczeniu lub po podgrzaniu. Można do nich zaserwować sos, np. czosnkowy, jogurtowo-ziołowy, słodko-ostry z chili, pomidorowy, serowy czy guacamole.