Te szybkie drożdżówki zrobisz z twarogu. Bez wyrabiania i czekania aż wyrosną
Właściwie nie powinniśmy nazywać ich drożdżówkami, ponieważ nie zawierają grama drożdży. Wyglądem jednak do złudzenia przypominają tradycyjne słodkie bułeczki z owocami. Drożdżówki bez drożdży, czyli słodkie bułeczki twarogowe to jeden z przepisów, który już jest przebojem sieci. Pieką je bardzo chętnie kulinarni influencerzy: teraz najczęściej w wersji z truskawkami. I my ten wariant polecamy: jest słodko, pysznie, a do tego łatwo i szybko.
Jak zrobić drożdżówki bez drożdży?
Przepis jest wręcz dziecinnie prosty, bo wystarczy zagnieść składniki i uformować ciasto na kształt drożdżówek z wgłębieniem na owoce. Teraz najlepsze będą truskawki. Owoce podczas pieczenia apetycznie puszczają sok, ale jeśli chcesz tego uniknąć, możesz pokrojone truskawki najpierw wymieszać z odrobiną mąki ziemniaczanej lub truskawkowego kisielu (proszku).
Kruszonka w przepisie jest opcją dodatkową, ale polecamy robić bułeczki twarogowe z truskawkami właśnie w tej wersji. Wyglądają niczym klasyczne drożdżówki prosto z dobrej cukierni. Kruszonkę można zrobić również na bazie mąki migdałowej (z tych samych proporcji).
Z podanych w przepisie proporcji wychodzi sześć sporych bułeczek.
Przepis: Drożdżówki bez drożdży
Szybkie bułeczki na słodko.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 300 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 10 truskawek
na kruszonkę:
- 60 g mąki
- 30 g cukru
- 30 g masła
dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówSkładniki na kruszonkę zagnieć i wstaw do lodówki lub zamrażarki. Twaróg dobrze rozgnieć widelcem i dodaj resztę składników. Zagnieć ciasto. Truskawki pokrój na połówki.
- Robienie bułeczekCiasto podziel na równe części. W każdej zrób wgłębienie i ułóż w nim owoce. Posyp kruszonką i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe bułeczki oprósz cukrem pudrem.
Gotowe drożdżówki można również polać lukrem. To wersja dobra da fanów bardzo słodkich wypieków.
Inne pomysły na drożdżówki bez drożdży
Słodkie bułeczki twarogowe z tego przepisu można wypełnić nie tylko truskawkami. Świetnie sprawdzą się tu także inne sezonowe owoce, np. czereśnie, wiśnie, jagody czy maliny. Można też owoce mieszać. Drożdżówki można też wypełnić nadzieniem twarogowym lub budyniowym.