Blenduję truskawki i robię obłędnie lekki mus. Zakochasz się w nim od pierwszej łyżeczki
Lekki mus truskawkowy to deser, który przygotujesz w mgnieniu oka. Niestety, gotowy mus wymaga wstawienia na minimum 2 godziny do lodówki, żeby nieco stężał, ale naprawdę warto uzbroić się w cierpliwość, bo ma obłędny smak.
Jak zrobić lekki mus truskawkowy?
Przygotowanie musu truskawkowego trwa krótką chwilę. Wystarczy zblendować starannie osuszone owoce, a następnie połączyć z bitą śmietaną. Na mus najlepsze są dojrzałe, słodkie truskawki. Do śmietany dodaję cukier puder (możesz ubić śmietanę bez cukru i dosłodzić truskawki do smaku). Mus ma kremową, ale stabilną konsystencję dzięki dodaniu rozpuszczonej w gorącej wodzie, a następnie ostudzonej żelatyny. Możesz pominąć ten składnik i lekko zagęścić masę serkiem mascarpone lub roztopioną, białą czekoladą. Wskazówka: jeżeli chcesz użyć śmietanki kremówki 30%, to pamiętaj, żeby schładzać ją przez minimum 12 godzin i ubijać w zimnym naczyniu.
Schłodzony mus truskawkowy zachwyca smakiem i rozpływa się w ustach. Choć zawiera żelatynę, nie ma konsystencji galaretki.
Przepis: Lekki mus truskawkowy
Pyszna truskawkowa panna cotta wywoła uśmiech u każdego.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 346 w każdej porcji
Składniki
- 500 g truskawek
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 9 łyżek gorącej wody
Sposób przygotowania
- Blendowanie truskawekTruskawki obierz z szypułek, umyj, starannie osusz papierowym ręcznikiem i zblenduj na gładką masę. Wskazówka: lekki mus truskawkowy możesz również przygotować z mrożonych owoców (podgrzanych, zblendowanych na gładką masę i wystudzonych).
- Przygotowanie żelatynyŻelatynę dodaj do gorącej wody, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
- Ubijanie śmietanySchłodzoną śmietankę kremówkę umieść w wysokim naczyniu (najlepiej szklanym lub metalowym) i ubijaj mikserem, aż nieco zgęstnieje. Dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach, aż powstanie bardzo gęsta, puszysta masa. Wskazówka: śmietana powinna być gęsta, ale nie może być ubita na sztywno, bo podczas łączenia z truskawkami może się zwarzyć.
- Łączenie składnikówDodaj 3-4 łyżki bitej śmietany do żelatyny i zmiksuj składniki. Przełóż śmietanę z żelatyną do truskawkowego purée i wymieszaj, a następnie łyżka po łyżce dodawaj resztę bitej śmietany. Miksuj składniki na niskich obrotach lub mieszaj rózgą kuchenną/silikonową łopatką.
- Wykonanie i chłodzeniePrzełóż mus do wysokich szklanek, pucharków lub miseczek i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Wskazówka: mus truskawkowy możesz również przełożyć do silnikowych foremek w różnych kształtach i po zastygnięciu wyłożyć na talerzyki. W przygotowanej do chłodzenia masie możesz zatopić kawałki owoców.
Lekki mus truskawkowy podaję schłodzony. Dekoruję porcje deseru waflowymi rurkami, świeżymi truskawkami oraz listkami mięty lub melisy.
Możliwości wykorzystania musu truskawkowego
Mus truskawkowy możesz nie tylko podawać w pucharkach, ale także wykorzystać w inny sposób, jako m.in.:
- krem do przekładania tortów i truskawkowego tiramisu,
- nadzienie do rurek, eklerów, ptysiów – konsystencja schłodzonego musu pozwala na wygodne użycie szprycy cukierniczej,
- baza śmietanowca – jeżeli chcesz stworzyć stabilną masę do śmietanowca na herbatnikach lub biszkopcie, wystarczy zwiększyć ilość żelatyny. Dodatkowe 3 łyżeczki żelatyny sprawią, że masa będzie idealnie sztywna i łatwa do krojenia.
Jakie inne owoce nadają się na lekki mus?
Lekki mus ze śmietanką kremówką oraz żelatyną możesz przygotować z różnych owoców. Doskonale na mus nadają się maliny, jagody, borówki, morele, brzoskwinie, nektarynki, poziomki oraz owoce egzotyczne np. banany, mango, ananas i kiwi. W przypadku mango, ananasa i kiwi konieczne jest zagotowanie musu owocowego, żeby zneutralizować uniemożliwiające tężenie enzymy. Alternatywnym rozwiązaniem jest użycie do zrobienia musu owoców z puszki.