To jeden z najsmaczniejszych obiadów na słodko. Połączenie delikatnego ciasta i owoców zachwyca
Obiady na słodko największym powodzeniem cieszą się w ciepłe dni. Są bowiem lekkie i orzeźwiające i zjada się je z wielką przyjemnością. Doskonałym pomysłem na taki obiad są knedle z owocami. Moja rodzina najbardziej lubi, gdy nadziewam je truskawkami, więc sezon na to danie w moim domu rusza w czerwcu.
Z jakiego ciasta zrobić knedle?
Ciasto na knedle z owocami robi się zwykle z gotowanych ziemniaków lub twarogu. Pierwsze przypomina nieco ciasto na kopytka, drugie bardziej ciasto na pierogi leniwe. Można też w cieście połączyć gotowane ziemniaki i twaróg. W ten sposób ciasto będzie miało zalety obu składników i będzie pożywne.
Jak zrobić knedle z truskawkami?
Moje ulubione knedle z truskawkami robię zwykle z ciasta twarogowego. Jest delikatniejsze od ciasta ziemniaczanego i doskonale pasuje do aromatycznych truskawek. Ciasto dzielę na kawałki, każdy rozpłaszczam na dłoni i zawijam w niego całe truskawki lub ich połówki. Owoce warto wcześniej obtoczyć w cukrze, by były słodsze.
Przepis: Knedle z truskawkami
Knedle z ciasta twarogowego nadziewane truskawkami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 515 w każdej porcji
Składniki
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 1 duże jajko
- ok. 180 g mąki pszennej
- sól
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ok. 500 g średniej wielkości truskawek
- 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówTruskawki opłucz, osącz, odszypułkuj. Twaróg włóż do miski, rozgnieć widelcem lub przepuść przez praskę. Dodaj do niego jajko, szczyptę soli i cukier waniliowym. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj, a potem zagniataj, aż otrzymasz elastyczne, miękkie ciasto (może się lekko kleić).
- Formowanie knedliZ ciasta odrywaj kawałki, formuj z nich kulki i spłaszczaj je na dłoni. Na każdy placuszek połóż truskawkę obtoczoną w cukrze, oblep ją ciastem, dokładnie zlep brzegi, uformuj kulkę.
- Gotowanie knedliKnedle kładź na gorącą, osoloną wodę. Gotuj 3-4 minuty, licząc od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową, podaj z ulubionym dodatkiem.
Jak podać knedle z truskawkami?
Knedle z truskawkami podaję zwykle obtoczone w tartej bułce zrumienionej na maśle i posypane cukrem. Można też jednak polać je stopionym masłem i posypać cukrem albo podać z kwaśną śmietaną czy jogurtem naturalnym. Aromatycznym dodatkiem do tej potrawy będzie też cukier wanilinowy lub cynamon. Można je wymieszać z cukrem, którym posypuje się knedle.